Frågor

Vad hande under puniska krigen?

Vad hände under puniska krigen?

Puniska krigen är samlingsnamn på tre krig mellan Kartago och Rom, Romerska republiken, som slutade med att Kartago förstördes. Puner var romarnas namn på fenicier, och kartagerna var fenicier. Det första puniska kriget utkämpades mestadels till havs mellan 264 och 241 f.Kr.

Vem besegrade perserna?

Persiska krigen Begreppet syftar vanligtvis på de två persiska invasionerna av det grekiska fastlandet år 490 f.Kr. och 480-479 f.Kr. Vid båda tillfällena lyckades de allierade grekerna besegra perserna…

Vad hände under antiken?

På 300-talet f.Kr var Grekland försvagat och sårbart efter årtionden av inbördeskrig mellan de ledande stadsstaterna Aten och Sparta. Stadsstaterna underkuvades då av kung Filip II av Makedonien, ett rike i norra utkanten av den grekiska världen. Han avled snart efter invasionen och efterträddes av sin son Alexander.

Vilka kallade romarna för Puner?

Romarna kallade befolkningen i Kartago för puner, därav namnet de puniska krigen.

Vad hette generalen som marscherade över Alperna med flera elefanter?

Mest känd är Hannibal för att ha fört med 37 elefanter över alperna 218 f.Kr. under det andra puniska kriget. Han låg även bakom Roms största nederlag någonsin i slaget vid Cannae 216 f.Kr. År 202 f.Kr.

Vilka krigade romarriket mot?

Genom att besegra en rad andra småstater lade romarna under sig hela Italien. Men det var först efter de tre långvariga krigen mot den nordafrikanska feniciska handelsstaden Kartago, mellan 264 f.Kr och 146 f.Kr, som Rom blev en stormakt.

Vad hände med Kartago?

År 146 f.Kr., efter det tredje och sista puniska kriget, förstördes Karthago och ockuperades därefter av romerska styrkor. Nästan alla andra feniciska stadsstater och tidigare kartagiska underlydande områden föll i romerska händer därefter.

Vilka styrde Persien?

Kambyses II, 529-522 f.Kr. Dareios I, 522-485 f.Kr. Xerxes I, 485-465 f.Kr. Artaxerxes I, 464-424 f.Kr.

Vad hände under antikens Grekland?

till 300-talet f.Kr. Området bestod av en mängd småstater som ofta stred inbördes men som samtidigt förenades av en gemensam kultur. Mycket av den nutida västerländska civilisationens kultur, filosofi, vetenskap, astronomi och politiska institutioner har sitt direkta eller indirekta upphov i det antika Grekland.

Share this post