Rekommendationer

Hur levde pojkar och flickor under romarriket?

Hur levde pojkar och flickor under romarriket?

Barnet hade nu rätt att växa upp som medborgare i Rom. Om pappan inte tog upp barnet fick det växa upp utan rättigheter och skydd, eller så sattes barnet ut i skogen eller längs vägkanten där man antog att barnet endera dog eller att någon vänlig människa tog hand om det.

Vem hade makten i romarriket när det var en republik?

Den romerska republiken Rom styrdes till en början av kungar, men i slutet av 500-talet f.Kr infördes republik. Makten låg då hos senaten som styrdes av två folkvalda konsuler. Det fanns också en folkförsamling, men den hade inte så stor makt.

Vad gjorde mannen i romarriket?

Romerska kvinnor hade betydligt mer frihet än de kvinnor som under samma tid bodde i Athen. I Rom kunde man se kvinnorna självständigt gå omkring på gatorna, man kunde se dem på torgen, teatrarna, badhusen och till och med på gladiatorspelen, där de hade samma frihet som männen att beskåda gladiatorkämparna.

Hur lång var Roms historia?

Roms historia spänner över 2 800 år under vilka orten växte från en liten italiensk by på 800-talet f.Kr. till centrum för Romerska riket som dominerade Medelhavet i sekler men som gick under för germanska stammar som blev starten för medeltiden och så småningom blev sätet för Romersk-katolska kyrkan och senare plats för Vatikanstaten.

Vad är Rom i västvärlden?

Rom är städernas stad och västvärldens historiska centrum. Rom är som ett levande museum och är en sevärdhet i sig. Den är en kulturell och visuell oas med upplevelser för alla sinnen. Rom är stort och man hittar sevärdheter nästan överallt.

Vilka sevärdheter är Roms främsta sevärdheter?

Bland Roms främsta och “klassiska” sevärdheter brukar man nämna arkeologiska lämningar och historiskt betydelsefulla platser som: Colosseum, Forum Romanum, Pantheon & Capitolium. Roms sju kullar, som det antika Rom låg utbredd över, reser sig över floden Tibern och ger Rom en stor del av dess särprägel.

Share this post