Allmänning

Hur manga stader finns det i Iran?

Hur många städer finns det i Iran?

Irans högsta maktinstans är den högsta ledaren….Iran[redigera | redigera wikitext]

Islamiska republiken Iran جمهوری اسلامی ایران Jomhuri-ye Eslāmi-ye Irān
Huvudstad (även största stad) Teheran
Officiellt språk persiska
Statsskick Islamisk republik
Högste ledaren Ali Khamenei

Iran är hemvist för en av världens äldsta kontinuerliga civilisationer….Iran.

Islamiska republiken Iran جمهوری اسلامی ایران Jomhuri-ye Eslāmi-ye Irān
Huvudstad (även största stad) Teheran
Officiellt språk persiska
Statsskick Islamisk republik
Högste ledaren Ali Khamenei

Vad är religioner i Iran?

Religion i Iran består främst av fem olika religioner. Det är Zoroastrism, judendom, kristendom, islam och baha’i. Shiaislam gjordes till officiell religion av Safavidernas dynasti redan 1503. Efter den iranska revolutionen 1979 blev det förbjudet att konvertera från islam eller att uppmuntra andra att konvertera från islam.

Varför är alla muslimer sunni eller shia?

Nästan alla muslimer tillhör en av de två större riktningarna inom islam, sunni eller shia. Uppdelningen utvecklades mellan år 600 och 700 utifrån meningsskiljaktigheter angående det religiösa och politiska ledarskapet för det muslimska samhället. Ungefär 87–90 procent av alla muslimer är sunni och 10–13 procent är shia.

Vad är muslimer i Mellanöstern?

Islam är den dominerande religionen i Mellanöstern, såväl som i delar av Afrika och Asien. Större muslimska grupper finns även i Kina (20–30 miljoner), på Balkanhalvön (45 procent av Bosnien och Hercegovinas befolkning är muslimer) och i Ryssland (23 miljoner människor med muslimsk bakgrund).

Vem bekänner sig till islam?

Den som bekänner sig till islam kallas muslim. Islam är världens näst största religion (efter kristendomen), med omkring 1,6 miljarder utövare eller cirka 23 procent av världens befolkning. Det finns flera grenar av islam, varav de två största är sunni som utgör 87–90 % av alla muslimer, samt shia.

Share this post