Trendig

Vilken gudinna i nordisk mytologi har hand om applena?

Vilken gudinna i nordisk mytologi har hand om äpplena?

Idun är gudinnan för ungdom – hennes namn betyder ”den som föryngrar”. De andra gudarna får gyllene äpplen av henne. Hon förvarar dem i en korg och de skänker gudarna evig ungdom.

Vem var gudinnan Freja gift med?

Freja

Del av nordisk mytologi
Far Njord
Syskon Frej
Make/maka Od
Livspartner Oden

Vad var Frej för Gud?

Frej, Frö eller Frey (isländska. Freyr, fornsvenska Frø) är en fruktbarhetsgud i nordisk mytologi. Frej är son till Njord, bror till Freja och far till Fjölner med jättinnan Gerd.

Vem var Tjatse?

Tjatse (Tjasse) är en av den nordiska mytologins jättar. Till hans mest framträdande egenskaper hör förmågan att anta örnhamn, vilket gör att han kan förflytta sig genom att flyga. I Eddalitteraturen berättas att Tjatse en dag fick se Loke, Oden och Höner på vandring i jättarnas rike.

Vad heter Fruktbarhetsgudinnan i fornnordisk mytologi?

Freja är fruktbarhetsgudinnan. Hon är dotter till Njord och Frej är hennes tvillingbror. När Freja ska någonstans reser hon i sin vagn dragen av katter.

När har Frej namnsdag?

Namnsdag: 23 januari (sedan 2001). Innan dess var det 30 maj (1993–2000) och innan dess 19 september (1986–1992).

Vad heter fruktbarhetens och kärlekens gudinna i nordisk mytologi?

Freja är vanernas främsta gudinna, erotikens, kärlekens och fruktbarhetens gudinna och hon vårdar över mödrar och barn. Hennes boning i Valhall heter Folkvang och dit kommer hälften av de hjältar som fallit i strid, medan den andra hälften kommer till Odens salar.

Vad heter Brages maka?

Brage med med en harpa ackompanjerad av sin fru Idun i en 1800-talsmålning av Nils Blommér. Brage, (isl: Bragi, ”den förträfflige”) är skaldekonstens gud i nordisk mytologi. Han är son till Oden och Gunnlöd och gift med Idun.

Vem i nordisk mytologi?

Vem är vem i nordisk mytologi

Författare Åke Hultkrantz
Genre Religion
Format Kartonnage
Språk Svenska
Antal sidor 112

Vad heter ägirs döttrar?

Döttrarna har namnen Himingläva (”himmelen lyser igenom”), Duva (”den duvande”), Blodughadda (”med blodigt hår” — havet vid ett sjöslag), Hevring (”den sig hävande”), Unn (”bölja”), Hrönn (”vågsug”), Bylgja, Båra (bådadera betyder ”stor brytande våg”) och Kolga (”den svala”).

Vem var Rans make?

Ran (isländska Rán ”rån”) är i nordisk mytologi havsdjupets gudinna, gift med jätten Ägir. Ran fångar in drunknade personer med sitt stora nät och låter dem vistas i sina salar på havets botten. Ran lånade ut sitt nät till Loke, som använde det till att fånga dvärgen Andvare.

Vem skrev raden Natten är dagens mor Kaos är granne med Gud?

Men det finns säkert avtryck av det i den dubbelpjäs som Lars Norén senare skrev och som fick sin premiär i början av 1980-talet. Titlarna lånade han från slutorden i Stagnelius dikt ”Vän! I förödelsens stund”: Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud.

Share this post