Trendig

Nar och hur klipper man persikotrad?

När och hur klipper man persikoträd?

Beskära persika Beskär sedan trädet mellan juli och september, där du klipper bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, samtidigt som du klipper ner det till hanterbar storlek. Trädet kan annars växa och bli riktigt stort, med smala och utsatta grenar, vilket gör att man med fördel håller trädet ganska lågt.

När flytta persikoträd?

Svar: Visst kan du gräva upp och flytta persikoträdet, antingen nu i höst eller till våren. Det är bra om trädet har hunnit bli avlövat innan det utsätts för en flytt.

Vilken jord till persikoträd?

Ett persikoträd behöver ca 50 cm djup, lätt, varm och väldränerad matjord i ett område om 1.5 – 2 m, så det är en bra idé att göra en förhöjning på 20-25 cm över den omgivande gräsmattan eller var man nu tänker plantera det. Plantera sedan trädet lika djupt som det stått i krukan eller några cm djupare.

När ska man klippa persikor?

När det gäller beskärning så är mellan juli och september, den så kallade JAS-perioden att föredra. Många klipper även sina persikoträd på våren innan blomningen då de har mycket energi. När trädet blommar på våren kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen så att du får rikligt med frukt.

Hur beskär man persikoträd?

Spaljerar du persikan bör du tänka på att trädet inte hamnar för nära huset, för där är det ofta väldigt torrt. Det är bättre att välja en fristående spaljé i skyddat läge en bit ut från husväggen eller spaljera mot ett uthus, gärna mot en öst- eller västvägg.

Hur sköter man persikoträd?

Får Du krussjuka behandlar Du med Binab T eller Biobalans. Krussjuka är buckliga blad som ger minskad skörd. Om det blommar innan pollinerande insekter vaknat efter vintern får Du gå ut och pollinera själv med hjälp av en fjäder eller pensel. Beskärning görs i jas-månaderna.

Är Persikoträdet dött?

En del klippta grenar har torkat ihop och dött i kylan i ändarna under vintern. All min kunskap om beskärning av persikoträd kommer från utländska hemsidor, i Tyskland t ex finns det lång erfarenhet av att forma persikoträden så de ger mycket frukt.

När gödsla persikoträd?

Gödsla persikoträdet sent på våren med fullgödselmedel som innehåller något högre fosfortal (P). Du kan även höstgödsla ditt persikoträd med PK under tidig höst, det är lite för sent för det nu i oktober. Stallgödsel, som ko- eller hönsgödsel, fungerar också alldeles utmärkt på våren.

Hur övervintrar man persikoträd?

Svar: Det är helt naturligt att persikoträdet tappar bladen på vintern när det går ner i vila. Av den anledningen klarar det också att övervintra svalt och mörkt, precis som fikonträd. Det ni ska tänka på är förstås att inte vattna trädet för ivrigt nu under vintervilan.

Share this post