Populära

Vad hande med sopnedkast?

Vad hände med sopnedkast?

I takt med den arbetsmiljödrivna övergången till hjulförsedda plastkärl rymmande vanligen 660 liter, har sopnedkastet gradvis kommit att överges som standard. I dag byggs få byggnader med sopnedkast på alla våningar, dock har många valt att bygga nedkastet på bottenvåningen, så som Turning Torso i Malmö.

Varför används inte sopnedkast?

Men det kanske främsta problemet är att säckarna eller kärlen där soporna samlas tenderar att bli fruktansvärt tunga. -Så fort huset är några våningar högt så uppstår en självkomprimering.

Får man ha sopnedkast?

Enligt reglerna får sopsäckar som hanteras manuellt inte väga över 15 kilo. Å andra sidan får inte värden stänga sopnedkasten utan hyresgästernas godkännande. Om hyresgästerna säger nej, men först då, kan värden vända sig till Hyresnämnden som sedan bestämmer vad som ska ske.

Vad får man slänga i sopnedkastet?

Kasta bara påse med hushållsavfall De sopor du slänger i nedkastet ska enbart vara hushållsavfall. Sådant som kartonger, plast, tidningar och metall slängs i återvinningsrum och miljöhus. Miljöfarligt eller skrymmande avfall slänger du på återvinningscentralen, den närmaste ligger vid blomsterbutiken Plantagen.

När slutade man med sopnedkast?

Trots fördelarna blev sopnedkastet en kortlivad bekvämlighet. Redan under 1980-talet började man stänga nedkasten av arbetsmiljöskäl. Inte heller passar de in i dagens källsorteringstänkande.

Får man ställa sopor i trapphuset?

Inledningsvis ska sägas att det inte finns någon lag som direkt reglerar situationen med sopor i trapphus. Det finns alltså inget förbud i lag mot att ställa sopor så som hemtjänsten gör. Vad gäller om trapphuset klassas som allmän plats stämmer det so du säger, alltså att ett trapphus inte klassas som allmän plats.

När kom sopnedkast?

De första sopnedkasten enligt Sven Wallanders patent installerades 1923 i ett hus på Valhallavägen som han själv hade ritat. Tillståndsansökan avslogs omedelbart av hälsovårdsnämnden. Då svarade Sven Wallander att nämnden visserligen kunde förbjuda att man använde sopnedkast, men inte att man byggde dem.

Hur fungerar en sopsug?

Hur fungerar en sopsug? Systemet bygger på att transportera avfall i underjordiska ledningar till en uppsamlingsanläggning. Avfallet sugs med bestämda frekvenser från markförlagda inkast till en container i uppsamlingsanläggningen.

Varför sopsug?

För varje typ av avfall och återvinning finns det ett separat inkast. Själva källsorteringen gör användarna i hemmet, men de slipper gå till olika platser för att bli av med sopor och återvinning. Våra inkast minskar också risken för dålig lukt och ohyra.

Varför förbjöds sopnedkast?

Utrymmena där soporna hamnar efter färden genom nedkastet är ofta svåråtkomliga och det är inte sällan som renhållningsarbetarna stöter på vassa glas- eller metallföremål i avfallet. Men det kanske främsta problemet är att säckarna eller kärlen där soporna samlas tenderar att bli fruktansvärt tunga.

Hur gjorde man med soporna förr i tiden?

Under 1800-talet började man köra bort soporna och elda upp dem. I dag återvinns en stor del av våra sopor i Sverige. Glas, tidningspapper och plast blir nya flaskor, tidningar och förpackningar. Ett annat sätt att låta soporna göra nytta är att elda upp dem och ta vara på energin.

Varför stängs sopnedkast?

Beslutet att stänga sopnedkasten för mer än 500 hyresgäster visade sig vara felaktigt och i strid med hyreslagen. Därför tvingades Centrumkompaniet backa och vid ett styrelsemöte i februari togs beslut om att sopnedkasten temporärt skulle öppnas igen den 15 mars.

Share this post