Rekommendationer

Nar ska man anvanda semikolon och kolon?

När ska man använda semikolon och kolon?

Kolon används före uppräkning, exemplifiering, förklaring och dylikt. Exempel: Telefonen finns i följande färger: röd, svart och gul. Semikolon kan användas mellan satser som har ett nära samband med varandra när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt. Semikolon följs av liten bokstav.

När används semikolon i text?

“Semikolon kan användas mellan huvudsatser när man tycker att punkt är för starkt och komma för svagt avskiljande. Det är ofta en smaksak om man ska använda semikolon i stället för punkt eller komma. Det används normalt mellan huvudsatser som har ett nära innehållsligt samband med varandra.

Hur skriver man efter kolon?

Använd stor bokstav efter kolon när det kommer en fullständig mening. Problemet är uppenbart: Det finns inte tillräckligt med pengar. Använd liten bokstav efter kolon när det följer en ofullständig mening som är en uppräkning, exemplifiering eller förklaring.

Kan komma efter kolon?

En bra regel är att när det som följer efter kolonet inte kan stå som en egen mening så ska det vara liten bokstav efter kolon. Om du däremot behöver flera meningar för exemplifieringen, uppräkningen och så vidare så ska det ändå vara stor bokstav: Jag gillar tre sorters böcker: För det första gillar jag deckare.

Hur skriver man semikolon?

Huvudregeln är att semikolon används mellan satser som har ett nära samband med varandra. Oftast huvudsatser, som i ingressen. Sambandet mellan satserna blir då starkare än om man använder punkt, men svagare än om man använder komma. Ett semikolon ska dessutom följas av liten bokstav.

Vad betyder semikolon i matte?

Inom matematik, i länder som använder decimalkomma, används semikolon ibland för att skilja värden i uppräkningar från varandra, exempelvis funktionsargument eller element i en vektor (exempelvis 7,1; 8,8).

Share this post