Blogga

Vad finns det att argumentera om?

Vad finns det att argumentera om?

Tips på ämnen för argumenterande tal?

  • Argumentera för en metod för att lösa konflikten i Jemen/Burma.
  • Strängare förbud mot att dumpa plast i haven.
  • Bör EU ha gemensamma yttre gränskontroller?
  • Världen blir från en övergripande synvinkel allt bättre.
  • Bör vi läsa mer böcker?
  • Ny uppkörning för personer som förnyar körkortet.

Hur man gör en bra debatt?

moDerator inleder med att kort hälsa välkomna till debatten, pre- sentera debattdeltagarna och därefter ge ordet till F 1. Under resten av debatten håller moderator koll på tiden och fördelar ordet. F 1 (cirka 3 minuter).

Vad är typiskt för en debattartikel?

Debattartikeln är en argumenterande text där man tar ställning i en fråga och med hjälp av tydliga och sakliga argument försöker övertyga andra att hålla med. Debattartikeln är vanlig i dagstid- ningar, men förekommer även i fackpress, på bloggar och andra sajter.

Du kan argumentera till exempel om kärlek, priserna i kollektivtrafiken eller så kan du argumentera mot dödsstraffet, argumentera om rökning. Det finns faktiskt mycket man kan argumentera om. Så välj någonting som intressera dig. Om du går vilse – krama ett träd.

Hur man skriver ett argumenterande tal?

Att hålla ett argumenterande tal Att övertyga åhörarna om att din åsikt är den rätta. Det gäller att ha en klar och tydlig, s.k. tes (påstående/åsikt). Den som håller talet ska beskriva både argument och motargument för att slutligen vinna över åhörarna på sin sida. Debatt är en form av argumentation.

Hur man vinner varje argument?

Här bjuder vi på våra bästa tips för hur du kan nå fram och skapa förutsättningar för en konstruktiv argumentation….Argumentera bättre och övertyga utan ordkrig – 6 tips

  1. Gå aldrig till personangrepp.
  2. Analysera din motståndare.
  3. Omvärdera dina argument.
  4. Våga öppna mjukt.
  5. Var retoriskt smart.
  6. Lyssna!

Share this post