Frågor

Vad kravs for kroppsvisitation?

Vad krävs för kroppsvisitation?

Kroppsvisitation får endast ske av person som kan misstänkas för brott som kan medföra fängelsestraff:

  • för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller förvar.
  • för att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för utredning om brottet.
  • förverkande av utbyte av brottslig verksamhet.

Vem får utföra kroppsvisitation?

Endast polis har rätt att kroppsvisitera Endast polis och ingen annan som har rätt att kroppsvisitera för det fall som nu är ifråga, inte ens en ordningsvakt (28 kap. 13 § RB).

Får väktare visitera?

Enligt polislagen 19 § får en person i samband med ett gripande kroppsvisiteras av säkerhetsskäl (t ex känna efter vapen) eller för att fastställa identitet. Det gäller alltså även ordningsvakter eller någon som genomför ett envarsgripande (polislagen 29 §).

När får polisen göra kroppsvisitation?

Undersökning av en misstänkt persons kläder och av vad personen har på sig eller med sig. Kroppsvisitation får utföras av polisen eller tullen vid misstanke om brott som kan leda till fängelse.

Vem tar beslut om kroppsvisitation?

Beslut om kroppsvisitation och kroppsbesiktning meddelas av undersöknings- ledaren, åklagaren eller rätten. En polis får självständigt besluta om sådana tvångsmedel om det är fara i dröjsmål. (Se 28 kap.

Kroppsvisitation får endast ske av person som kan misstänkas för brott som kan medföra fängelsestraff: för att söka efter föremål som kan tas i beslag eller förvar. för att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för utredning om brottet.

Vad innebär det att varje medborgare är skyddad mot kroppsvisitation?

Enligt 2:6 regeringsformen (RF) är varje medborgare skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp samt mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång. Skyddet kan begränsas genom lag enligt 2:20 RF. En kroppsvisitation innebär en undersökning av vad någon bär på sig eller har med sig, 28:11 3 st.

Share this post