Ny

Vilket land kommer olen ifran?

Vilket land kommer ölen ifrån?

en dryck som definitivt liknar öl. Platsen för fynden ligger i nuvarande Irak, i landet mellan floderna Eufrat och Tigris. Landet på den tiden hette Mesopotamien och folket som gjorde öl var sumerer. I Egypten har man hittat 2500 år gamla motiv som visar tillverkning av en öl liknande dryck.

Hur gjorde man öl på medeltiden?

I norra Europa bryggdes mjöd av honung och blandningar av öl och mjöd var säkert inte ovanliga. Eftersom vattnet i de medeltida städerna ofta var förorenat blev det relativt ”nyttiga” ölet desto viktigare. Öl hade åtminstone genomgått en kokningsprocess.

Hur uppfanns ölen?

Första bryggningen av öl. En del bevis har tolkats på ett sätt som visar på ölbryggning i Mesopotamien så tidigt som 10 000 f.Kr. när jordbruket först utvecklades i regionen. En del forskare har hävdat att öl upptäcktes genom att korn som användes för brödframställning fermenterades av misstag.

När kom mellanöl?

Mellanölet såldes i svenska butiker från den 1 oktober 1965 till den 1 juli 1977. Mellanölet fick en egen skatteklass, klass II B vilket var öl med en alkoholhalt mellan 3,5 och 4,5 volymprocent. 1 juli 1972 blev det lag på att man måste vara 18 år både i butik och på krogen.

Varför togs mellanölet bort?

Ölet fick dock inte säljas på söndagar eller efter klockan 20.00, då det täcktes över med vita plastdukar. Mellanölets lättillgänglighet angavs som starkt bidragande orsak till ungdomars alkoholskador och den togs därför bort ur livsmedelshandeln den 1 juli 1977.

Var är ölen?

Den tredje öltypen är lageröl, och är nog det första folk i allmänhet tänker på när man säger öl. Denna skapas genom jäsning vid 8-10° med en jäst som ligger på botten av tanken. Denna jäst är bättre på att omsätta sockret till alkohol och lämnar då mindre smakämnen i ölet.

Share this post