Rekommendationer

Hur exploderar nitroglycerin?

Hur exploderar nitroglycerin?

När nitroglycerin detonerar sönderdelas det till många små gasmolekyler. I det sönderfallet producerar 4 mol C3H5(NO3)3 29 mol olika gasmolekyler. Det är tryckvågen från den plötsliga volymökningen som man uppfattar som en explosion. I Sverige blev användningen av nitroglycerin som sprängämne förbjuden år 1868.

Vad gör nitroglycerin i kroppen?

Så här fungerar nitrater Snabbverkande nitratläkemedel tas upp i blodet via slemhinnan i munnen. Det verkar snabbt genom att vidga kroppens och hjärtats blodkärl. Genom att blodkärlen i kroppen vidgas avlastas hjärtmuskeln, syrebristen i hjärtat minskar och bröstsmärtorna släpper.

Vad betyder tålde det stötar bättre?

Tidigare hade sprängmedlen varit väldigt farliga att hantera, för de kunde så lätt explodera av sig själva. Nobel kom på att blanda sprängmedlet nitroglycerin med ett slags kiselsand. På så sätt tålde det stötar bättre.

Hur farlig är gammal dynamit?

– Dynamit blir farlig när den blir gammal då den vätskar sig och bildar kristaller som är väldigt lättantändliga. Nitroglycerinet i dynamiten återgår till flytande form när dynamiten åldras och sprängmedlet blir då mycket instabilt. – Det kan absolut vara farligt att ta i det.

När kom Svartkrutet?

Svartkrut är ett mekaniskt krut (så kallat eftersom det består av en mekanisk blandning av olika ämnen, inte en kemisk förening). Det är också den äldsta typen av krut. Det uppfanns troligen i Kina på 800-talet och består numera av 75 % salpeter, 15 % träkol vanligen från något lövträd samt 10 % svavel.

Varför svettas dynamit?

Spränggelatin är en gelartad kropp, som erhålles genom att vissa sorters nitrocellulosa löses i nitroglycerin. Genom denna förändring har man lyckats undvika en nackdel med de äldre dynamitsorterna, nämligen att nitroglycerinet ”svettades ut”, det vill säga avskilde sig från uppsugningsmedlen.

Share this post