Allmänning

Vad ar Alkoholgransen for att kora bil i Spanien?

Vad är Alkoholgränsen för att köra bil i Spanien?

Den generella gränsen för rattonykterhet i Spanien är 0,5 promille, men för yrkesförare och de som har haft körkort i mindre än två år är gränsen 0,3 promille alkohol i blodet.

Vad krävs för att köra bil i Spanien?

Du behöver självklart ha ett giltigt körkort, vara 18 år fyllda för att få köra bil i Spanien och dessutom ska du ha bilens registreringspapper. Även försäkringsbrevet ska vara med och gärna bevis på att försäkringspremien är betald.

Kan man göra sitt körkort i Spanien?

Ja, du kan ta körkort i det EU- eller EES-land där du bor permanent. Den som studerat i ett annat medlemsland än sitt hemland under minst sex månader kan ta körkort i studielandet.

Vad händer om man kör utan körkort i Spanien?

Att köra bil utan körkort kan leda till upp till 900 euros i böter. Om man har körkort men inte har det med hamnar boten på 10 euro. Om man har körkortet med sig men det har gått ut är boten 150 euro.

Hur gammal måste man vara för att ta körkort i Spanien?

Åldersgränser

Körkortsålder Fordonstyp
18 Mellanstor motorcykel, behörighet A2 För att få ta A2-körkort måste du i allmänhet ha minst två års A1-behörighet. Annars kan du vänta tills du uppnått en viss ålder, vanligtvis 24 år. Bil, behörighet B och BE Mellanstort fordon, behörighet C1 och C1E

Får man köra bil i Spanien med svenskt körkort?

Du kan köra bilen med ditt svenska körkort. Du får också som turist i Spanien köra hyrbil.

Hur länge kan man ha svensk bil i Spanien?

Om du inte är resident i Spanien får du köra en svenskregistrerad bil, så länge den är maximalt sex månader i landet. Om den är längre än sex månaders ska den enligt reglerna registreras om till spanska skyltar.

Kan man bli av med körkortet i Spanien?

Ett lindrigare straff i Spanien kan i själva verket leda till att Transportstyrelsen återkallar Ditt körkort i Sverige, vilket innebär att Du måste göra om alla körkortsprover och dessutom erhålla nytt körkortstillstånd. Det senare brukar även kombineras med spärrtid.

Vart får man köra bil med svenskt körkort?

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Får man köra utomlands med svenskt körkort?

Du som har ett svenskt körkort och bor utomlands kan använda ditt svenska körkort så länge det är giltigt. Därefter måste du förnya körkortet. Om du då är permanent bosatt i ett land inom EES, ska körkortet bytas ut till ett körkort från det landet.

Får man ha en svenskregistrerad bil i Spanien?

Som turist får du köra din svenskregistrerade bil högst sex mån/år i Spanien. Förutsatt att inte bilen har körförbud. Bilen får finnas i Spanien men bara användas högst halva året. Till skillnad mot personer som skall betraktas permanent bosatta om de vistas 183 dagar eller längre per år.

Kan man besiktiga en svensk bil i Spanien?

Från nu ger vi inga undantag för periodisk besiktning av svenskregistrerade bilar i Spanien. När det blir dags för besiktning måste bilen hem till Sverige. Det säger Hans Cassepierre, utredare vid Transportstyrelsen i en intervju för Svenska Magasinet.

Hur betalar man böter i Spanien?

Är du resident i Spanien får du en kopia på förseelsen och information om var och när du ska betala boten. Du kan betala den på plats eller på ett lokalt postkontor eller på vissa av Banco Santanders bankkontor. Du kan också ringa 060 för att betala eller gå in på DGT:s (Dirección General de Tráfico) hemsida.

Share this post