Frågor

Vad kommer efter tjanstesamhalle?

Vad kommer efter tjänstesamhälle?

Postindustriellt samhälle[redigera | redigera wikitext] Detta kan medföras i framkommande sammanhang såsom utvecklingen av Kinas revolution angående kommande befolkningsökning. Utvecklingen från basindustrier till högteknologi och från industri till service brukar kallas den postindustriella revolutionen.

Vad kännetecknar det framväxande postindustriella samhället?

Postindustriella samhället handlar om att arbetssituationen förändrats. I det industriella samhälle arbetade majoriteten av människorna i industrier och fabriker. Idag i det postindustriella samhället så finns färre industrier och fabriker. Majoriteten av befolkningen i Västeuropa är istället i tjänstesektorn.

Vad kännetecknar ett tjänstesamhälle?

Ett tjänstesamhälle är ett samhälle som utmärks av att merparten av den arbetande befolkningen är sysselsatta i tjänstesektorn (eller servicesektorn) och bara en mindre del arbetar inom basnäringar såsom industri, jordbruk och fiske.

Vad är skillnaden mellan industrisamhälle och tjänstesamhälle?

Jordbruket i ett industrisamhälle är begränsat, och de få bönder som ändå finns kvar använder maskiner i arbetet. Industrisamhället kan ses som övergångsstadiet mellan ett jordbrukssamhälle och ett tjänstesamhälle där tjänsteproduktionen är dominerande.

Varför kallas Sverige för ett tjänstesamhälle?

Sverige är ett tjänstesamhälle. Nästan tre av fyra förvärvsarbetande finns inom tjänstesektorn, och andelen ökar hela tiden. Industrisysselsättningen nådde sin maximala andel av svensk arbetsmarknad i mitten på 1960-talet. Sedan slutet av 1960-talet finns mer än halva arbetskraften inom tjänstesektorn.

Varför blev Sverige ett tjänstesamhälle?

Industrialiseringen snabbar på tillväxten Efter en ganska svag tillväxt per invånare under första halvan av 1800-talet på 0,6 procent ökade takten i tillväxten kontinuerligt i samband med industrialiseringen och industrisamhällets utveckling fram till oljekriserna under 1970-talet.

Share this post