Blogga

Nar byggdes Sandtrask sanatorium?

När byggdes Sandträsk sanatorium?

Den 14 september 1913 invigdes Sandträsk sanatorium med plats för 88 patienter. De vårdades framför allt i den då nybyggda ”stora paviljongen”, även benämnd Torpet. Redan från början var sanatoriet i Sandträsk belagt till sista plats och behovet av vårdplatser för tuberkulösa i länet var fortsatt stor.

När byggdes sanatoriet?

Det första svenska sanatoriet öppnade 1891, och under 1900-talets två första decennier grundades anläggningar i hela landet. Företeelsen blomstrade under mellankrigstiden men drabbades av en kris på 1950-talet – av goda skäl, eftersom orsaken var att behandlingen inte längre behövdes.

Vad är orsaken till tuberkulos?

Tuberkulos drabbar framför allt lungorna men kan även angripa organ som centrala nervsystemet, könsorganen, blodomloppet, skelettet, leder eller huden. Tuberkelbakterien upptäcktes och renodlades 1882 av Robert Koch, som genom djurexperiment även påvisade att den var orsaken till tuberkulos.

När började tuberkulos diagnostiseras?

Den pulmonella formen som associeras med tuberkelbakterierna etablerades som en patologi av Richard Morton 1689, men på grund av att sjukdomen har så många symtom identifierades tuberkulos som en enskild sjukdom först under 1820-talet och sjukdomen benämndes ”tuberkulos” först 1839 av Johann Lukas Schönlein.

Vad är tuberkulos och hjärt-lungsjukdom?

Tuberkulos, eller tbc, är en smittsam infektionssjukdom som framför allt angriper lungor men också andra organ. Forskningen behöver din hjälp – mer än någonsin Hjärt-lungsjuka drabbas hårdare av covid-19 än andra. Vårt mål är att samla in 5 miljoner kronor till forskning om covid-19 och hjärt-lungsjukdom.

Hur sprids tuberkulos genom luften?

Tuberkulos förebyggs genom screeningtester och vaccinering, oftast med BCG -vaccin. Tuberkulos sprids genom luften när människor med sjukdomen hostar, nyser eller spottar. En fjärdedel av världens befolkning har infekterats med M. tuberculosis och infektionstakten uppskattas till en person per sekund i världen.

Share this post