Allmänning

Hur ser reglerna ut for vad man kan skriva pa internet?

Hur ser reglerna ut för vad man kan skriva på internet?

Det här får du inte skriva på nätet

  • Var du skriver har betydelse. Som svensk medborgare bosatt i Sverige täcks du både av Sveriges lagar och EU-lagar.
  • För vilka du skriver spelar också roll.
  • Undantag även för medier med utgivningsbevis.
  • 18 förbjudna yttranden.
  • Gyllene regeln gäller även på nätet.

Vad får man inte skriva på internet?

Det kan faktiskt vara olagligt att sprida sann information om någon annan på nätet (och utanför). Alla har rätt att skriva vad de vill på nätet. Falskt. Regeringsformen, yttrandefrihetsgrundlagen och Europakonventionen ger oss rätt att dela med oss av våra tankar, fritt uttrycka våra åsikter och sprida information.

Hur hanterar man en idiot?

Prata lugnt och sansat Innerst inne skriker din hjärna ”idiot”, men det kan du såklart inte säga. Var den större personen och prata lugnt och sansat. Ett lugnt ”Jag uppskattar inte när du tar mina ideér och presenterar dem för vår chef.

Vad är olagligt att skriva?

Man kan skriva att någon är dålig på hockey eller att någon har fula kläder utan att begå ett brott. Men om man skriver taskiga saker om en person många gånger eller på något annat sätt mobbar, kränker eller trakasserar någon, kan det vara ett brott som kallas för ofredande.

När man inte gillar någon?

Försök att ställa dig över konflikten och fokusera på fakta. Koncentrera dig på problemet i fråga, inte personen. Om du behöver vara själv, ta dig utrymmet. Det är din fulla rätt att sätta upp gränser och bestämma själv när du vill interagera med någon.

Får man säga vad som helst på nätet?

Samma regler som gäller i verkligheten gäller även på nätet och i sociala medier. Vidare innebär yttrandefriheten en frihet att fritt uttrycka sina åsikter, tankar och känslor utan någon censur, begränsning eller någon typ av bestraffning. Yttrandefriheten innebär däremot inte att man får skriva vad som helst.

Får man publicera vad som helst?

Yttrandefriheten innebär däremot inte att man får skriva vad som helst. Att sprida hot, förtala någon, sprida upphovsrättsligt material, hets mot folkgrupp är några exempel på handlingar som inte är tillåtna. Med andra ord är yttrandefrihet ingen absolut rättighet, dvs det får göras begränsningar – mer om detta nedan.

Vad får man säga till folk?

Yttrandefriheten värderas högt och de allra flesta uttalanden är tillåtna trots att de ibland kan vara provocerande eller radikala. Huvudregeln är alltså att du får uttrycka dina åsikter hur mycket du vill och i vilken form du vill.

Share this post