Blogga

Vad ar budskapet i boken Stjarnlosa natter?

Vad är budskapet i boken Stjärnlösa nätter?

Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld – hederskultur från en ung mans synvinkel.

Vem är Amina i Stjärnlösa nätter?

Àmar föddes i norra Irak och växte upp i Sverige. Hans pappa var dominerande. Därför bestämde han över Àmars liv. Då tvingades Àmar att gifta sig med sin kusin Amina, som bor i Irak.

Hur slutar boken Stjärnlösa nätter?

Därmed har han också brutit helt med sin familj och släkt, vilket är en mycket svår situation för honom. Arkan Asaad själv försonades slutligen med sin familj och släkt, ja även med sin far, som var den allra mest drivande kraften bakom giftermålet. Det slutade i Asaads fall alltså särskilt lyckligt.

Vad ska man ta upp i en bokrecension?

Slutligen, kom ihåg att en bokrecension är en subjektiv text, där det som står i centrum är dina egna tankar och åsikter. Läsaren vill veta hur du uppfattade boken, och varför du känner som du gör. Sammanfattning av handlingen. Beskrivning av karaktärerna.

Hur gick det för Gustav Vasas döttrar?

Ett annat är att döttrarna gifte sig med utländska furstar och att alla, utom Sofia, flyttade utomlands. Därmed försvann de ur den nationella historien. Ett tredje är att Gustav Vasas döttrar helt enkelt uppfattats som betydelselösa och ointressanta prinsessor, bortgifta med tyska ”dussinfurstar”.

Vad är konflikten i Stjärnlösa nätter?

I den självbiografiskt färgade romanen Stjärnlösa nätter (2011) skriver den svenskkurdiska författaren Arkan Asaad om hur en 19-årig kille mot sin vilja tvingas gifta sig med sin kusin. Det är en historia som utmynnar i öppen konflikt med familjen och ett desperat självmordsförsök.

Vad hände med Gustav Vasas mamma?

Gustavs mor Cecilia Månsdotter och två av hans systrar lyckades dock inte undkomma med livet i behåll utan dog 1522 av pesten under sin fångenskap i Köpenhamn.

Varför hamnade Gustav Vasa i fängelse?

Han deltog i Sten Stures strider mot danskarna i slagen vid Vädla 1517 och vid Brännkyrka 1518. När kung Kristian lät föra sin svenska gisslan till Danmark hörde Gustav till de fängslade. Han satt fången på Kalö slott i Jylland, men lyckades i september 1519 fly till Lübeck.

Vad gjorde Gustav Vasa för förändringar?

Som ett led i centraliseringen av den svenska staten lät Gustav Vasa reformera kyrkan och införa protestantismen i Sverige. Detta gjordes för att förbättra rikets finanser. All kyrklig egendom tillföll därmed staten samtidigt som kungen hädanefter blev den svenska kyrkans överhuvud…

Share this post