Blogga

Vad bildas vid forbranning av naturgas?

Vad bildas vid förbränning av naturgas?

Naturgas och miljöpåverkan Vid all form av förbränning frigörs miljöskadliga ämnen som tungmetaller, svavel, kväveoxider, stoft och sot, så även vid användning av naturgas. Mängden som frigörs från naturgas är dock lägre jämfört med kol och olja. Det finns också risker för annan klimatpåverkan.

Hur mycket av Sveriges energi kommer från naturgas?

Naturgas svarar för en fjärdedel av världens energiförsörjning. I Europa är siffran cirka en femtedel, i Norden 7 procent och i Sverige 2 procent.

Hur mycket koldioxid släpper naturgas ut?

Naturgas innehåller färre kolatomer per energienhet än olja och kol. Därför bidrar naturgasen i mindre grad till växthuseffekten. Naturgas släpper ut nästan 40 procent mindre koldioxid än kol och 25 procent mindre än olja.

Vad gör man med naturgasen då den ska transporteras i tankbåtar?

Gasnätets totala längd är drygt 600 km inklusive grenledningar. Det mest ekonomiska sättet att transportera naturgas är genom ledningar. Från de gasfält som inte har rörförbindelse med stora förbrukare fraktas gasen med tankfartyg. Tankbåtarna går till hamnar som har förbindelse med stora distributionsnät.

Vad är positivt och negativt med naturgas?

Naturgas ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen. Däremot finns risker för annan klimatpåverkan. Naturgas består framför allt av gasen metan som har en klimatpåverkan som är 34 gånger högre än koldioxid (utifrån FN:s klimatpanels rapport 2013).

Hur påverkar naturgas växthuseffekten?

Naturgas. Naturgas ger lägst utsläpp av koldioxid per energienhet jämfört med andra fossila bränslen. Däremot finns risker för annan klimatpåverkan. Naturgas består framför allt av gasen metan som har en klimatpåverkan som är 34 gånger högre än koldioxid (utifrån FN:s klimatpanels rapport 2013).

Hur ser framtiden ut för naturgas?

I framtiden ser vi att naturgas blir mer konkurrenskraftigt gentemot andra fossila bränslen, eftersom koldioxidpriserna stiger. Samtidigt kan tekniska framsteg medföra att naturgas kan utvinnas billigare och mer effektivt i större mängd.

Share this post