Rekommendationer

Vilka lander anvander fossila branslen?

Vilka länder använder fossila bränslen?

Så här ser elanvändningen ut i Norden och några av världens större nationer.

  • Sverige. Sverige har en mycket låg andel fossila bränslen i elproduktionen jämfört med andra länder.
  • Norge, Danmark, Finland.
  • Europa.
  • USA.
  • Kina.
  • Ryssland.

Har Sverige fossila bränslen?

Under större delen av 1900-talet var kol och olja viktiga bränslen i den svenska elproduktionen och utsläppen av klimatgaser var stora. Nu är de fossila bränslena nästan helt borta och 98 procent av den svenska elproduktionen är fri från utsläpp av klimatgaser.

Hur lång tid tar det att bilda råolja?

Hela den processen tar omkring 100.000 år och har pågått så länge det funnits växter och djur på jorden, alltså i många miljoner år. Nu utvinns oljan genom borrning i marken eller havsbottnen. Experter varnar för att vi förbrukar mycket mer olja än vad som hinner bildas. Oljeindustrin är inte gammal.

Högst är användningen av fossila bränslen i Polen, Mexiko och Australien. I Polen och Australien är det kol som dominerar elproduktion och i Mexico är naturgas.

Hur mycket energi förbrukas i världen?

Över hela jorden producerades det 26 672 TWh el år 2018. Förbränning av kol är den metod som används mest och står för 38 procent av all elproduktion. Kina förbrukar i särklass mest kol. I Europa och Nordamerika minskar användandet av kol, men i dessa länder ökar istället förbränningen av gas.

Vilken är den största energikällan i världen?

Energi Kol är fortfarande den vanligaste energikällan i världen, men sol och vind har nu gått om naturgas och placerat sig på plats två inom världens elproduktion.

Vilket land är bäst på att använda förnybara energikällor?

Sedan 2005 har användningen av förnybara energikällor ökat i samtliga EU-medlemsstater. Sverige är det överlägset bäst presterande landet, där 53,9 procent av den slutliga bruttoenergianvändningen under 2015 kom från förnybara källor. Därefter kommer Finland (39,3 procent), följt av Lettland, Österrike och Danmark.

Share this post