Frågor

Vad paverkar vittring?

Vad påverkar vittring?

Vittring och erosion Med vittring menas den nedbrytning av det fasta berget som sker genom mekanisk och kemisk påverkan. Sprickor i berget vidgas av rötter; vatten i sprickor fryser och utvidgas, vilket leder till frostsprängning; saltutfällning i sprickor i ökenområden kan ha likartad effekt.

Vilken roll spelar erosion för nedbrytning av berggrund?

Erosion är däremot en rent mekanisk process, som innebär att material på olika sätt, till exempel med hjälp av is, vatten eller vind, rycks loss från berggrunden och transporteras bort. Vittring och erosion kallas med ett gemensamt namn för denudation.

Vad händer när stenar vittrar?

Vittring är inom geologi en exogen kraft, som mekaniskt och kemiskt bryter ner bergarter till mindre partiklar som sten, grus, sand, lera eller joner. Erosion kan sedan föra bort materialet. Man brukar skilja på alla former av vittring men bara exogena krafter, mekanisk vittring och kemisk vittring.

Vad påverkas jordmån av?

Jordmån är den övre delen av en jordavlagring där det ursprungliga materialets sammansättning har förändrats genom påverkan av markprocesserna. Jordmånens utveckling påverkas av mineralsammansättningen hos jordarterna, klimatet, växtligheten och de bakterier, svampar och djur, som lever i jorden och på markytan.

Hur uppstår kemisk vittring?

På vilket sätt förändras landskapet av Vinderosion?

Längs sandstränder är vinderosionen ofta omfattande, vilket ibland leder till att det bildas sanddyner en bit innanför strandzonen. På ytor som nyttjas som åkermark är marken under delar av året fri från vegetation. I flera områden med sand och siltjordar har därför vinderosion lett till jordflykt.

Vilka tre krafter gör att landskapet ständigt förändras?

De viktigaste yttre krafterna är vittring samt erosion som orsakas av vatten, is och vind. Även människan kan fungera som en yttre kraft.

Share this post