Allmänning

Ar vatgas fossilfritt?

Är vätgas fossilfritt?

Självklart är det mycket viktigt att den vätgas som används är fossilfri. Det säkerställs genom att använda fossilfri elektricitet när vatten delas upp i väte och syre genom elektrolys.

Hur framställs fossilfri vätgas?

Ett bättre sätt att tillverka vätgas är genom elektrolys. I en elektrolysör spjälkar man vatten till vätgas och syre med hjälp av el. Använder man el från förnybara källor som sol eller vind brukar vätgasen kallas ”grön”, det vill säga fossilfri.

Är vätgas ett biobränsle?

Vätgas spelar en viktig roll i tillverkningen av biobränslen. Den behövs eftersom bioråvaran innehåller syreatomer som måste bearbetas bort. Traditionellt har vätgas framställts baserat på fossila råvaror, främst naturgas och andra kolväten.

När är vätgas fossilfritt?

Vätgas baserad på förnybar el beräknas vara billigare än vätgas med fossilt ursprung före 2030 och i strategin föreslås att enbart fossilfri vätgas ska premieras. Utbyggnad av infrastrukturen för vätgas i landet kan påskyndas genom att etablera sektoröverskridande lokala och regionala vätgaskluster.

Vad är fossilfri vätgas?

Begreppet ”förnybar vätgas” eller ”grön vätgas” används om vätgas producerad från förnybar energi eller råvara. Om även vätgas som härstammar från kärnkraftsel inkluderas är benämningen ”fossilfri vätgas”. ”Fossil vätgas” eller ”grå vätgas” produceras från fossila bränslen.

Vad är en vätgasbil?

Bränslecellsbilen är en sorts elbil med elmotor, men i stället för att ha batterier producerar bilen sin egen el i en så kallad bränslecell med hjälp av vätgas. I bränslecellen möter vätgasen syre från luften. Under den kemiska processen frigörs elektroner som börjar röra sig och ger upphov till en ström – alltså el.

Är vätgas förnybart?

Denna så kallade gröna vätgas, eftersom den produceras av förnybara energislag, kan fungera som en buffert mellan tillgång och efterfrågan på energi, eller som en energibärare mellan elkraftsektorn och värme- eller transportsektorerna i och med att just dessa har svårt att reducera sina utsläpp genom elektrifiering.

Share this post