Blogga

Vad hander med maten nar man ater?

Vad händer med maten när man äter?

I tolvfingertarmen blandas födan med galla och ännu mer matsmältningsenzymer, för att sedan slingra sig igenom tunntarmen och tjocktarmen. I del 2 av hur magen funkar kan du läsa om vad som händer i tarmarna, var det händer, hur näringen tas upp och vilka små medhjälpare som finns där för att underlätta processen.

Maten du äter bryts ned medan den passerar genom din kropp. Det kallas matsmältning eller matspjälkning. Olika organ och körtlar hjälper till med matsmältningen. Maten behöver brytas ned för att kroppen ska kunna ta upp näringen som maten innehåller.

Varför måste maten spjälkas?

I munnen sönderdelas, spjälkas, maten på två sätt. Den bearbetas mekaniskt av tänderna OCH kemiskt av saliven. Saliven innehåller ett protein som klipper långa kolhydratkedjor i mindre bitar. Den här typen av protein som snabbar upp eller bromsar ner kemiska reaktioner i kroppen kallas enzym.

Vilka enzym i mag tarmsystemet är viktiga för att bryta ner födan?

Enzymer i magsaften och tunntarmen Protein bryts ner av flera olika enzym som exempelvis proteas, bromelain, pepsin, trypsin och papain. Pepsin finns naturligt i magsaften, där nedbrytningen av protein börjar. Trypsin finns i tunntarmen och bryter ner det protein som pepsinet inte klarat av.

Hur lång är matsmältningskanalen?

Matsmältningskanalen, som går från munnen via matstrupen och vidare genom kroppens tarmar, är hos en vuxen människa omkring fem meter lång och uppbyggd med mängder av veck och utskott.

Varför behöver inte luften spjälkas?

Att spjälka maten betyder att maten delas upp. Kolhydraterna delas upp till druvsocker, protein delas upp i aminosyror och fetter spjälkas upp i mindre delar. Mineraler, vitaminer och vatten behöver inte spjälkas utan kan tas upp direkt av tarmen.

Vilka enzymer bryter ner vad?

Olika typer av enzymer

Protein Bryts ned av pepsin som förekommer naturligt i magsaften där nedbrytningen startar. Även växtenzymerna proteas, bromelain och papain bryter ned protein.
Kolhydrater Spjälkas av amylas som börjar nedbrytningen redan i munnens saliv.
Fett Bryts ned av enzymet lipas, vilket sker i tarmarna.

Vilket ämne gör magsaften sur?

I magsäcken bildas magsaft som hjälper till att bryta ner maten. Magsaften innehåller saltsyra som gör den sur. De läkemedel som finns verkar genom att göra magsaften mindre sur eller att försvåra för magsaften att komma upp i matstrupen.

Share this post