Frågor

Var i urinen?

Var i urinen?

Njurarna rena blodet från ämnen och vätska som kroppen inte behöver. Dessa lämnar kroppen med urinen genom urinledarna, urinblåsan och urinröret. Du kan få en infektion om det kommer in bakterier i urinvägarna. Du kan få urinvägsinfektion om det kommer in bakterier i urinvägarna.

Hur mycket urin behövs för ett urinprov?

Du kan lämna urinprov genom att kissa i en mugg på mottagningen eller i en behållare med lock om du tar provet hemma. Du får en särskild behållare som du tar med dig på toaletten och kissar i. Hur mycket urin du behöver lämna beror på vad som ska undersökas. Ibland räcker det med några droppar.

Hur läser man av urinprov?

Ett utslag på urinstickan är oftast ett tecken på att du har bakterier i urinen. Det kan betyda att du har urinvägsinfektion om provet är taget och hanterat på rätt sätt. Du kan ibland ha bakterier i urinen som inte orsakar urinvägsinfektion eller andra besvär. Det kallas asymtomatisk bakteriuri.

Vad betyder det om man kissar blod?

Blod i urinen kallas inom vården för hematuri och är ett symtom som kan bero på flera olika saker. Vanliga orsaker till synligt blod i urinen är att du har en urinvägsinfektion, njursten eller prostatasjukdom. I sällsynta fall blod i urinen vara ett symtom på cancer i urinvägarna, särskilt hos äldre.

Hur kan man generellt förebygga urinvägsinfektion?

Några tips för att undvika urinvägsinfektioner

  1. Se till att alltid tvätta och torka dig framifrån och bak.
  2. Att gå omkring och hålla sig är inte att rekommendera.
  3. Bakterier ogillar en sur miljö.
  4. Ifall du har återkommande problem med urinvägsinfektioner kan du prata med din doktor.

Kan man bota UVI själv?

Om du är kvinna och känner igen besvären vid en urinvägsinfektion behöver du inte alltid söka vård – infektionen går ofta över av sig själv, utan behandling. Om besvären inte går över inom en vecka kan du behöva antibiotikabehandling.

Share this post