Ny

Vem hittade Saturnus?

Vem hittade Saturnus?

Saturnus är solsystemets näst största planet och det är den sjätte planeten från solen. Planeten har varit känd för mänskligheten i tusentals år, men det var Galileo Galilei som först observerade planeten genom sitt teleskop år 1610.

Vilken son har besökt Uranus?

Uranus är en likartad planet. Den enda sonden som har besökt Uranus är Voyager 2, som flög förbi på nära håll 1986. Voyager 2 studerade Uranus atmosfär samt det vädersystem som skapas av den liggande rotationen. Ett vädersystem som bland annat innebär att vindhastigheterna på Uranus kan komma upp i 900 km/h.

Vad heter planeten Uranus?

Namnet. Uranus har alltså sitt namn efter den grekiska himmelsguden Uranos ( klassisk grekiska: Οὐρανός) – fader till Kronos och farfader till Zeus – vilket på latin blev ”Ūranus”.. Uranus är den enda planeten som fått hämta sitt namn från den grekiska mytologin, övriga från den romerska.

Vad innehåller den stora blå gasplaneten Uranus?

Uranus består huvudsakligen av hydrogen och helium, men den stora blå gasplaneten innehåller även en del vatten, ammoniak och metan. Uranus mäter 50 724 kilometer i diameter. Därmed är planeten den tredje största i vårt solsystem mätt i diameter.

Vad är Uranus atmosfär?

Uranus är den planet i solsystemet som har den kallaste atmosfären, där temperaturen kan falla ned till minus 224 grader. Uranus atmosfär består av 83 procent väte, 15 procent helium och 2 procent metan. Det finns dessutom spår av ammoniak, etan, acetylen, kolmonoxid, vatten och svavelväte.

Planeten har varit känd för mänskligheten i tusentals år, men det var Galileo Galilei som först observerade planeten genom sitt teleskop år 1610. Saturnus är en så kallad gasjätte som består av bland annat väte och helium.

Hur upptäcktes Saturnus ringar?

1610Saturnus ringar / Upptäcktes

Saturnus ringar upptäcktes 1610 av Galileo Galilei, som var den första som studerade Saturnus med teleskop. Han insåg emellertid inte vad han upptäckt, då de just då råkade ligga nästan i plan med jordens bana, och han såg dem som två stora månar på var sida om planeten vilket förbryllade honom storligen.

Hur lång tid tar det för Saturnus att åka runt solen?

Saturnus

Omloppsbana
Excentricitet 0,055 723 219
Siderisk omloppstid 10 832,327 dygn 29,657 296 år
Synodisk omloppstid 378,09 dygn
Medelomloppshastighet 9,69 km/s

Hur lång är en Saturnus ring?

13 000 000 km. Saturnus ringar är ett system av planetringar i plan med planetens ekvator med en diameter av 280 000 kilometer, ut till ring A, och ytterligare till cirka 966 000 kilometer med de senare upptäckta ringarna ut till ytterkanten av ring E. Ringarna består av is (minst 95 %) och grus, och är endast mellan 5 meter och 30 meter tjocka.

Hur många månar har Saturnus?

Hur många månar har Saturnus? Saturnus har 62 månar med kända omloppsbanor. Saturnus månar har vitt skilda storlekar och former. Den största månen är Titan, som är större än planetern Merkurius.Saturnus minsta månar mäter däremot bara sex kilometer i diameter.

Vad är planeten Saturnus?

Planeten Saturnus. Planeten Saturnus är den andra av de stora gasplaneterna i det yttre solsystemet. Planeten är speciellt känd för de vackra ringar som omger den. Saturnus är en gasplanet och har därmed ingen fast yta. Den består först och främst av väte och helium, men har möjligtvis en fast inre kärna av järn, nickel och olika

Share this post