Populära

Vem bodde vid Bifrost?

Vem bodde vid Bifrost?

Heimdall har även tillnamnet Gullintanne, ”den guldtandade”, och hans häst heter Gulltopp, ”den guldluggade”. De namnen för tankarna till en himmels- och solgud. Hans hem, Himmelsberg vid Bifrost, regnbågsbron, eller möjligen Vintergatan på himlavalvet, var fridfullt och där satt han gärna och drack gott mjöd.

Vilken gud var Heimdall?

I nordisk mytologi är Heimdall gudarnas väktare vid ingången av Asgård. Han är alltings början, men också den som sätter igång Ragnarök genom att blåsa i Gjallarhornet. Förutom att han är gudarnas väktare, är det något oklart vilka funktioner Heimdall innehar i fornnordisk pantheon.

Vad är Bifrost?

Bifrost betyder den darrande vägen, den flammande bron eller regnbågen, och var i nordisk mytologi en solid bro som ledde från jorden till himlen. Vid Konserthusets trappa står Orfeus avbildad av Carl Milles.

Vilken gud vaktade regnbågsbron?

ELDENS GUD. Han vaktar regnbågsbron Bifrost som är den enda vägen in och ut ur Asgård. Ifall jättarna kommer blåser han i Gjallarhornet.

Vem gav Tyr namn?

Tyr som krigsgud Att han varit en krigsgud (Snorre skriver att Tyr dyrkas av soldater) styrks av att germanerna identifierat honom med den romerske krigsguden Mars i namngivandet av veckodagen tisdag (latin dies Martis, norska och danska tirsdag, engelska Tuesday, fornhögtyska ziestag).

Vad gjorde guden Tyr?

Tyr var en äldre germansk gud med funktionerna himmelsgud, krigsgud och rättsordningens gud. Troligtvis var han en av de äldsta gudar som förekom i den fornnordiska religionen (ska inte förväxlas med Tor). Beroende av källa sägs hans fader vara jätten Hymer eller Oden.

Heimdall hade tänder av guld (han kallas ibland även Gyllentand) och mirakulös hörsel och syn. Han bodde i Himinbjörg och vaktade bron Bifrost (regnbågen) med Gjallarhornet i utkanten av Asgård och övervakade därifrån hela världen.

Share this post