Ny

Hur fungerar Jons Jacob Berzelius system?

Hur fungerar Jöns Jacob Berzelius system?

Grundämnenas kemiska tecken, till exempel O för syre och Fe för järn, är en svensk uppfinning. Det är kemisten Jöns Jacob Berzelius som ligger bakom systemet för att ge varje grundämne en bokstavsbeteckning som hänger ihop med deras latinska namn. Syre (O) heter oxygen på latin och järn (Fe) heter ferrum.

Vilka är det två vanligaste grundämnena i universum?

Syre är ett av de vanligaste grundämnena i universum efter väte och helium. Astronomerna har dock bara kunnat se s k atomärt syre, som är syre bestående av en enda atom. Det syre vi andas på jorden utgörs av två sammanslagna syreatomer och kallas syrgas.

Hur kan man i det periodiska systemet se hur många protoner ett grundämne har?

Grundämnena har stigande atomnummer. Atomnumret avspeglar antalet protoner i kärnan. Det lättaste grundämnet i det periodiska systemet är väte som har en proton i kärnan och därför har atomnummer 1. Det naturliga grundämne som har flest protoner är plutonium och det har atomnummer 94.

Vilka var de främsta grekiska gudarna och gudinnorna?

Kända grekiska gudar och gudinnor. Namnen på de tolv främsta gudarna och gudinnorna i den grekiska mytologin, boende på Olympen, var: Zeus – Gudarnas Konung och himlens gud. Poseidon – Havets gud, jordskakaren, stormbringaren, hästarnas fader. Hestia – Eldstadens gudinna.

Vad är den grekiska mytologin?

Kort om den grekiska mytologin. Grekisk mytologi är en samling mytologiska berättelser som innefattar såväl svarssägner och skapelseberättelse, mytologiska beskrivningar av äldre historiska händelser som rent sagostoff. Enligt den grekiska mytologin fanns kaos (Chaos) före någonting annat i vår världsbild.

Vad bodde de främsta grekiska gudarna på berget Olympen?

De främsta grekiska gudarna bodde på berget Olympen. Deras namn – Zeus, Ares, Afrodite och så vidare – har blivit en del av det stora grekiska arvet av myter och sagor som vi har i Europa. Det

Share this post