Frågor

Kan man jobba med frusen axel?

Kan man jobba med frusen axel?

Sjukskrivning och rehabilitering Vid lättare arbete klarar oftast patienter med frusen axel av att arbeta även om smärtan i vissa fall kräver sjukskrivning. Om du har ett tyngre arbete eller ett yrke som kräver bra rörelseförmåga i axelleden kan sjukskrivningsperioden bli längre.

Hur ont gör frusen skuldra?

Orsak till smärta och förlorad rörlighet Vid inflammation i axelleden (frusen skuldra) blir resultatet att rörelseförmågan att rotera armen utåt reduceras mest, därefter förmågan att lyfta armen utåt/uppåt och därefter att rotera armen inåt.

Kan man få frozen shoulder flera gånger i samma axel?

Ibland får man även frusen skuldra i den andra axeln. Sjukdomen utvecklas under flera månader. Så småningom brukar axeln läka av sig själv, även om läkningen tar lång tid. Det tar ofta två till tre år från det att besvären börjar till man blir frisk.

Vad betyder adhesiv Kapsulit i Skulderled?

Frusen skuldra (adhesiv kapsulit, frozen shoulder) är ett vanligt smärttillstånd i axelleden som drabbar ca 3 % av befolkningen. Det är ett tillstånd där smärta och stelhet i axelleden utvecklas som en följd av en kontraktur i ledkapseln, vilken blir förtjockad och stram.

Hur ont gör frusen axel?

Frusen axel är ett tillstånd som oftast uppträder spontant, men det kan också bero på ett tidigare trauma på axeln. Symptomen är framförallt uttalad smärta och tilltagande stelhet i axelleden.

Vem får frozen shoulder?

Tillståndet drabbar ca 3 % av befolkningen, och det är vanligast vid övre medelålder. Bakomliggande orsak kan vara en imobiliserad axel på grund av operation eller trauma. Dock ser man också fall av frozen shoulder utan någon känd utlösande bakgrund/faktor.

Hur uppkommer frozen shoulder?

Orsaken till frozen shoulder är okänd, men man kan se det som att det är en inflammation i axelleden (adhesiv capsulit). Själva stelheten i axelleden beror på att ledband och ledkaspeln som stabiliserar axelleden, krymper och förtjockas. Då minskas ledkulans rörelseförmåga i ledpannan.

Hur tränar man frozen shoulder?

Utför små pendlingsrörelser med armen genom att gunga med överkroppen fram och tillbaka. Rörelsen upprepas 30 gånger, gärna flera gånger per dag. När symtomen förbättras ytterligare kan mer aggressiv träning läggas till i träningen. Styrketräning för skulderbladsmuskulatur och mer intensiv stretching.

Share this post