Populära

Hur ser hinduismens olika tolkningar och riktningar ut?

Hur ser hinduismens olika tolkningar och riktningar ut?

Inom hinduismen finns flera stora inriktningar. Skillnaderna mellan dem är så stora att de är som olika religioner. Vaishnavism, eller vishnuism som den ibland kallas, är den vanligaste av inriktningarna.

Hur förändrar Siddharta hinduismen?

ANNONS. Siddharta bestämde sig nu för att lämna sitt lyxliv och leva ett enkelt asketiskt liv. Tillsammans med andra asketer försökte han under lång tid att finna meningen med livet, men han kom till slutsatsen att en plågad kropp ger en grumlad hjärna.

Vilka riktlinjer finns det inom hinduism?

Inom våra religioner finns det också levnadsregler som ska följas. Inom hinduismen finns det ingen gemensam lista på levnadsregler. Istället finns det finns riktlinjer och vägar som präglar de centrala tankegångarna inom hinduismen såsom karma, reinkarnation och moksha.

Vilka gudar finns inom hinduismen?

Det finns miljontals gudar inom hinduismen. Det finns gudar som bara dyrkas i en enda by. Andra är kända i hela Indien. Man brukar tala om tre huvudgudar och dessa är Brahma, Vishnu och Shiva.

Vad är hinduismens tidsuppfattning?

Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.

Vad kommer hinduism från?

Begreppet hinduism kommer, via persiskans Hindū, från sanskrit-ordet Sindhu, ett gammalt namn på floden Indus. Med Hindū menades folket som bor bortom floden Indus. På arabiska blev ordet al-Hind och därifrån överfördes det till europeiska språk.

Vad är guden Vishnu?

Vishnu är världsalltet eller Världssjälen. Han är en vänlig och kärleksfull gud. Guden Vishnu avbildas ofta i blå kroppsfärg, har fyra armar och står i en lotusblomma. Lotusblomman är renhetens och skapelsens symbol. I sina händer har han en gyllene klubba, en diskus, en lotusblomma och en mussla. Den gyllene klubban symboliserar hans kungamakt.

Skillnaderna mellan dem är så stora att de är som olika religioner. Vaishnavism, eller vishnuism som den ibland kallas, är den vanligaste av inriktningarna. inom vaishnavismen är Vishnu den ende guden som räknas, han är den högsta och sannaste verkligheten – världssjälen brahman. Vishnu är lätt att känna igen.

Share this post