Innehållsförteckning
Hur många gånger större är Uranus än jorden?
Därmed är planeten den tredje största i vårt solsystem mätt i diameter. Uranus radie är 25 362 kilometer och Uranus massa är 8 681 × 10^25 kilo, vilket är 14 gånger mer än jorden.
Hur många ringar har Uranus?
Denna lutning, kombinerad med att det tar Uranus 84 år att rotera runt solen, innebär att årstiderna på Uranus är 21 år långa. Uranus har ett system med 11 tunna ringar runt sig, men på grund av planetens kraftiga lutning kan ringarna ibland verka befinna sig på en bågskyttetavla.
Vilken son har besökt Uranus?
Uranus är en likartad planet. Den enda sonden som har besökt Uranus är Voyager 2, som flög förbi på nära håll 1986. Voyager 2 studerade Uranus atmosfär samt det vädersystem som skapas av den liggande rotationen. Ett vädersystem som bland annat innebär att vindhastigheterna på Uranus kan komma upp i 900 km/h.
Vad heter planeten Uranus?
Namnet. Uranus har alltså sitt namn efter den grekiska himmelsguden Uranos ( klassisk grekiska: Οὐρανός) – fader till Kronos och farfader till Zeus – vilket på latin blev ”Ūranus”.. Uranus är den enda planeten som fått hämta sitt namn från den grekiska mytologin, övriga från den romerska.
Vad innehåller den stora blå gasplaneten Uranus?
Uranus består huvudsakligen av hydrogen och helium, men den stora blå gasplaneten innehåller även en del vatten, ammoniak och metan. Uranus mäter 50 724 kilometer i diameter. Därmed är planeten den tredje största i vårt solsystem mätt i diameter.
Vad är Uranus atmosfär?
Uranus är den planet i solsystemet som har den kallaste atmosfären, där temperaturen kan falla ned till minus 224 grader. Uranus atmosfär består av 83 procent väte, 15 procent helium och 2 procent metan. Det finns dessutom spår av ammoniak, etan, acetylen, kolmonoxid, vatten och svavelväte.
https://www.youtube.com/watch?v=0H26is5hKPU
Med en radie på 25,362 kilometer är Uranus den tredje största i solsystemet och radien är dessutom fyra gånger bredare än Jordens. Uranus är en planet som lutar otroligt mycket, hela 98°, vilket får planetens poler att ligga ungefär där annars ekvatorn brukar vara, i förhållande till resten av solsystemet.