Ny

Hur kanns avsliten halsena?

Hur känns avsliten hälsena?

När hälsenan går av kan du höra en smäll eller ett knäpp. Det gör ont och kan kännas som om du får en spark på vaden. Du får svårt att stödja på foten.

Kan man se om hälsenan är av?

Vid en akut hälsenebristning så känner man en knäpp eller en smäll bak i fotleden. Många upplever att de tydligt känt att något har gått av, och andra beskriver att det känts som en spark bak på vaden. Det gör ont, men i många fall så avtar smärtan relativt snabbt, och man kan då ta sig fram med viss möda.

När hälsenan går av kan du höra en smäll eller ett knäpp. Det gör ont och kan kännas som om du får en spark på vaden. Du får svårt att stödja på foten. Läs mer om muskler och senor.

Hur vanligt är det att hälsenan går av?

Av 100 skadade personer är endast mellan 15 och 20 kvinnor. En typisk patient är en man i 40-årsåldern som får skadan när han utövar någon racketsport, fotboll eller innebandy. Skadan uppstår plötsligt och oväntat, över 90 procent av de som får en hälsenebristning har aldrig tidigare haft någon smärta från hälsenan.

Symtom på brusten hälsena För patienten känns det som om någonting har ”gått av” eller som en ”hård spark eller hårt slag” mot benet. Detta åtföljs av förlorad styrka och en oförmåga att aktivt sträcka på foten. Det går inte längre att gå på tå, men smärtan är inte så svår.

Har problem med hälsenan?

Vad kan jag göra själv? Du ska undvika att överbelasta senan, och bör till exempel låta bli att löpträna tills besvären har gått över. Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa mot smärtan. Använd stadiga och dämpande skor, och till en början placera ett inlägg i skorna under hälen för att avlasta senan.

Kan man stuka hälsenan?

Hälsenebristning kallas också för hälseneruptur eller akillesruptur, och det innebär att hälsenan går av, antingen helt eller delvis. Det kan inträffa när hälsenan utsätts för stor och plötslig belastning. De rapporterade fallen av brusten hälsena är betydligt fler hos män än hos kvinnor.

Share this post