Frågor

Hur slangde man sopor forr i tiden?

Hur slängde man sopor förr i tiden?

Avfallshantering genom tiderna Matrester användes som foder till grisar och gödslet hamnade i jorden som näring till ny mat. Tio procent av befolkningen bodde i städer i början på 1800-talet. Gatorna och rännstenarna fungerade som soptipp här. I bästa fall la man avfallet i en grop på innergården.

Vad betyder sophantering?

Avfallshantering (sophämtning) är att hantera olika former av avfall från bland annat hushåll men även från industrier. I Sverige är det upp till varje kommun att se till att avfall/sopor återvinns/förbränns på ett lämpligt sätt.

Vad gör man med avfall?

Matavfallet ska minska. Minst 50% av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt så att växtnäringen tas tillvara senast 2020 och minst 40% ska behandlas så att också energin tas tillvara. Återanvändningen av hushållens avfall ska öka. Materialåtervinningen av hushållens avfall ska öka.

Hur länge har man källsortera i Sverige?

Att källsortera papper, glas och plast tillhör vardagen för de flesta av oss. Men redan för hundra år sedan inleddes de första försöken med källsortering i Stockholm. Försöken med sopsortering började i slutet av 1800-talet, då staden Stockholm anlitade företaget Särimner som matade grisar med avfallet.

Hur gjorde man sig av med sopor förr i tiden?

Under 1800-talet började man köra bort soporna och elda upp dem. I dag återvinns en stor del av våra sopor i Sverige. Glas, tidningspapper och plast blir nya flaskor, tidningar och förpackningar. Ett annat sätt att låta soporna göra nytta är att elda upp dem och ta vara på energin.

När infördes sopsortering?

1994 kom ett genombrott för återvinningen. Då infördes lagstiftning som gjorde företagen ansvariga att ta fram återvinningsbara förpackningar.

När började man återvinna papper?

I Sverige har organiserad pappersåtervinning förekommit sedan 1970-talet men sedan år 1994 har vi också en lag om producentansvar. Lagen reglerar den skyldighet som bland annat producenter av papper har att samla in och återvinna papper som levereras ut på den svenska marknaden.

Share this post