Trendig

Hur skapades staten Israel?

Hur skapades staten Israel?

När FN efter andra världskriget föreslog att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk del sade araberna nej. Judarna utropade då staten Israel som omedelbart anfölls av omgivande arabländer.

Vem styr den Palestinska myndigheten?

Jabel Jermac, 1,210 m ö. h. Palestinska myndigheten (engelska: Palestinian National Authority, PA eller PNA; arabiska: السلطة الوطنية الفلسطينية, As-Sulṭa Al-Waṭaniyyah Al-Filasṭīniyyah) är den administrativa organisation som etablerats för att styra över delar av det palestinska området i Västbanken och Gazaremsan.

För att lösa konflikten bestämde FN att dela Palestina i två delar, en arabisk och en judisk del. Västvärldens länder som var med i FN var för detta förslag, medan de muslimska länderna i FN var emot. Den 14 maj 1948 utropades ändå staten Israel i Tel Aviv.

När levde Mose?

Mose och uttåget ur Egypten (1300-1200 f.Kr)

Hur kommer det sig att judarna hamnade i Egypten?

När Josefs bröder sökte hjälp i Egypten på grund av hungersnöd, var det Josef som räddade sina bröder. Bröderna hämtade därefter Jakob och resten av släkten och förde dem alla till Josef i Egypten. På så sätt hamnade alla israeliter i Egypten. Josef tar emot sina bröder i Egypten.

Hur tillkom staten Israel?

Har Mose funnits?

Judendomens egentlige grundare hette Mose. Ibland markerar judarna det genom att kalla sig för mosaiska trosbekännare i stället för judar. Mose levde på 1300- och 1200-talet f.Kr. Som vuxen fick han i uppdrag av Gud att leda sitt folk ut från Egypten där de levde i slaveri.

Vem bildade Israel?

Nutida konflikter: Palestina läsa om Palestinakonflikten. År 1948 upprättades staten Israel, trots omfattande protester från palestinierna och den arabiska världen. Sedan 1967 har palestinierna levt under israelisk ockupation.

Under 1800-talets slut började judar från Europa invandra till Palestina för att där skapa sig ett eget land. När invandringen ökade i början av 1900-talet uppstod motsättningar med de araber som bodde i området och araberna började arbeta för få till stånd en självständig palestinsk stat.

Share this post