Trendig

Kan man jobba deltid som lakare?

Kan man jobba deltid som läkare?

Någon tid för reflektion på arbetstid finns inte längre, och läkarna går ner till deltid för att behålla arbetsglädjen. Det är relativt lätt för en allmänläkare att få jobba deltid, och lönen gör att det är ekonomiskt möjligt.

Vad jobbar läkare med i Sverige?

Vad jobbar läkare med? Det finns idag ca 43 000 yrkesverksamma läkare i Sverige. Varje år utexamineras ca 1300 läkare från de sju universitet i Sverige som har läkarutbildning. Ca 2800 svenska studenter läser dessutom till läkare på utländska universitet.

Vad är en läkares specialisering?

De flesta läkare undersöker, ställer diagnoser och behandlar patienter. De informerar anhöriga och upplyser om eventuella biverkningar av mediciner och behandlingar. Man väljer att specialisera sig inom ett område, till exempel kirurgi, ortopedi eller psykiatri.

Hur lång är läkarlegitimation?

Den grundläggande läkarutbildningen är fem och ett halvt år lång, och den totala tiden för att bli specialist kräver cirka 12 till 13 års utbildning och praktik. Läkarlegitimation utfärdas av Socialstyrelsen efter fullgjord allmäntjänstgöring, och det är först efter det som inriktning på ett medicinskt specialområde kan ske.

Hur ser en dag ut som läkare?

Dagen brukar ungefär se ut så här: 7.50 – Jag kommer till jobbet och byter om. 8.00 – Jag kommer till avdelningen och börjar med att skriva ut en vårdplatslista och hämtar kaffe. 8.10 – Jag läser igenom loggboken och ser vad som hänt under natten.

Är det kul att jobba som läkare?

– Att forska är svårt och tidskrävande, men också extremt roligt och utvecklande. För Gabriel Högström har alltid läkare varit ett drömyrke. Dels för att det är ett utmanande, stimulerande och krävande yrke, dels för att han vill arbeta för och med människor.

Hur ser en läkares schema ut?

Enligt det centrala kollektivavtalet mellan Sveriges läkarförbund och Sveriges Kommuner och landsting har arbetsgivare rätt att schemalägga läkare med ordinarie arbetstid i hela intervallet mellan klockan 07 och 21 på vardagar (måndag t o m fredag) till ordinarie lön.

Share this post