Populära

Hur uppfanns tvattmaskinen?

Hur uppfanns tvättmaskinen?

Den första moderna tvättmaskinen med en tunna som snurrar tvätten uppfanns av James King 1851. År 1858 uppfann Hamilton Smith den roterande tvättmaskinen. 1874 uppfann William Blackstone en av de första lätthanterliga tvättmaskinerna och den första elektriska tvättmaskinen introducerades 1910 av Alva John Fisher.

Hur påverkar tvättmaskinen världen?

Enligt den sydkoreanske ekonomen och forskaren Ha-Joon Chang har tvättmaskinen förändrat världen mer än internet. Även Sveriges ”favoritvetenskapsman” Hans Rosling hävdade att tvättmaskinen är den största innovationen under den industriella revolutionen eftersom den kraftigt underlättade kvinnornas arbetsbörda.

Är tvättmaskinen miljövänlig?

Kläderna som vi tvättar och använder varje dag tänker vi inte så ofta på att de faktiskt kan ha en stor påverkan på klimatet, men den senaste forskningen visar tvärtom. Med varje tvätt av syntetiska tyger friges tusentals plastpartiklar, vilket leder till en enorm förorening av vattendragen.

Hur många watt har en tvättmaskin?

Det är en ansenlig mängd tvätt som passerar tvättmaskin och torktumlare under ett år, runt 175 kilo per person. En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader, samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh.

Vad är Tvålbaserat tvättmedel?

Tvålbaserat tvättmedel från Palestina som består helt av olivoljetvålflingor. Tvättflingorna från Lagertvål är parfymfria och passar perfekt som ett extra milt alternativ till vanliga tvättmedel. Kan användas för både handtvätt och maskintvätt. 100% biologiskt nedbrytbart.

I slutet av 1700-talet uppfanns de första tvättmaskinerna. De var gjorda i trä och man fick värma vattnet först, hälla det i maskinen och veva den för hand. En av de första elektriska tvättmaskinerna tillverkades i USA 1906 – 1908. Den döptes till Thor, efter Tor, den nordiska åskguden.

Share this post