Trendig

Vad innehaller Agenda 2030?

Vad innehåller Agenda 2030?

Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Hur är man om man är målmedveten?

Att vara målmedveten innebär att man är medveten om sina mål. När man vet sina mål är valen lättare. Tiden att fundera kortas ner. Vi kan snabbare gå till handling när vi har en tydlig plan på vad som ska ske.

Vad är det breda säkerhetsbegreppet?

Efter det kalla kriget omformades denna övergripande infallsvinkel till det så kallade breda säkerhetsbegreppet. Där erkänns de mänskliga rättigheterna, principerna för en rättsstat och demokratin som bestående komponenter i begreppet säkerhet. Det breda säkerhetsbegreppet kan sägas vara OSSE:s varumärke.

När antogs Agenda 2030?

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Globala målen antogs av världens ledare 2015. Målen ska bidra till en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och vara uppnådda till år 2030 i världens alla länder.

Vad gör GUSP?

Gusp är ett mellanstatligt samarbete där alla frågor som rör EU:s utrikes- och säkerhetspolitik behandlas. Europeiska unionens råd ansvarar för utformandet av Gusp. Genomförandet sker under ledning av den höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik och medlemsstaterna.

Vad är OSCE?

OSCE (observed structural clinical examination) är en examinationsform som blivit allt mer vanlig internationellt inom medicinska utbildningar, inklusive tandläkarutbildningar. OSCE innebär att framför allt olika kliniska färdigheter examineras.

Vad har OSSE gjort?

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, (på engelska OSCE) har som främsta uppgift att övervaka demokratiutveckling, agera konfliktförebyggande och hantera kriser. Förutom alla europeiska länder, exklusive Kosovo, ingår USA, Kanada och länderna i Centralasien i organisationen. Sammanlagt 57 stater.

Vem har det största ansvaret att genomföra globala målen?

Alla delar av samhället måste vara med och delta för att de globala målen ska bli verklighet. Företag, myndigheter, organisationer, kommuner, regioner, forskare och privatpersoner måste alla delta i arbetet. Regeringen ansvarar för att leda genomförandet.

Vad är GUSP EU?

Finland som aktör i EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Centrala mål för Europeiska unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP) är att trygga unionens gemensamma värderingar, bevara fred, befästa demokrati och mänskliga rättigheter samt förstärka unionens inre och yttre säkerhet.

Share this post