Rekommendationer

Hur manga procent av alla man far prostatacancer?

Hur många procent av alla män får prostatacancer?

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform, sett till antal insjuknande personer, och utgör drygt 30 procent av cancerfallen hos män. De senaste tio åren har minskningen av prostatacancer varit i genomsnitt –1,2 procent per år, och de senaste 20 åren är minskningen –0,8 procent per år.

Hur många män får prostatacancer varje år?

Prostatacancer. Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och utgör drygt 30 procent av cancerfallen hos män. Sjukdomen är vanligast hos äldre män och av de 10 473 män som fick ett prostatacancerbesked år 2016 var drygt 70 procent 65 år eller äldre.

Varför är prostatacancer så vanligt?

Orsaker till prostatacancer Som så ofta är övervikt, brist på motion och rökning vanliga riskfaktorer. Miljöfaktorer är också en del av pusslet – det finns till exempel geografiska skillnader. I Västeuropa och USA är prostatacancer vanligt, men det är en ovanlig cancerform Sydostasien.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Hur gör man en operation för prostatacancer?

En operation för prostatacancer görs vanligen med robotassisterad titthålsteknik , då man för in instrumenten via sex små snitt på buken. Operationen kan också, med lika gott slutresultat, utföras ”öppet”, genom ett snitt nedanför naveln. Omkring en fjärdedel av de som opereras för prostatacancer får återfall.

Vad är förstorad prostata?

Förstorad prostata, som orsakar svårigheter att tömma blåsan, är en vanlig åldersförändring hos män. Den medicinska termen är BPH, Benign (godartad) prostatahyperplasi. Två ingrepp står idag till buds för behandling av BPH: Kirurgisk s.k. hyvling, TURP samt värmebehandling med mikrovågsteknik, TUMT.

Vad är symtomen på prostatacancer?

Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Smärtor i ryggen eller höfterna Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln.

Share this post