Populära

Vad gors for att bevara samiska?

Vad görs för att bevara samiska?

För att bevara det samiska språket med alla sina varieteter har regeringen beslutat att samiskan är ett officiellt minoritetsspråk. Nu är det upp till varje kommun och förvaltning att skapa förutsättningar för de samer som bor på orten att kunna använda sitt språk i kontakter med myndigheter.

Hur bevarar man ett språk?

En daglig träning av språket är ett mycket viktigt komplement till modersmålsundervisningen då den ger mer flyt i språket och berikar ordförråd. För att nå målen för undervisningen i polska som modersmål måste skola och hem samarbeta.

Vad är en Språkbytesprocess?

Språkbytesprocessen handlar om flera faktorer. Alltifrån en negativ regional utveckling i de samiska bosättningsområdena till mer personliga funderingar ”om det verkligen lönar sig att kunna språket”.

Varför ville svenskarna ta över samernas land?

Vad som är praktiskt utvinnbart beror på teknikutveckling och kommunikationer. Bakom koloniseringen på 1800-talet ligger även en annan drivkraft: födelseöverskott och brist på jord. Människor söker nya marker och nya försörjningsmöjligheter.

Var i Sverige talas det mest samiska?

Områden där samiska talas Det sträcker sig från Kolahalvön i Ryssland, över finska Lappland, via landskapet Lappland i norra Sverige samt landskapen Jämtland, Härjedalen och norra Dalarna till Norges kust och inland.

Var pratar man nordsamiska?

Det nordsamiska området sträcker sig från Gällivare i söder till Utsjoki i Finland i norr. Det är den största samiska dialekten med uppskattningsvis 15-17 000 talare. Det finns språkliga miljöer där nordsamiska är det dominerande språket, men dessa ligger i norra Norge.

Varför behålla samiskan?

Samerna har en lång, sammanhängande historisk anknytning till de områden där de bedrivit sin näring och utvecklat sin kultur som går tillbaka till tiden före nationalstatens bildande. Samerna uppfyller på så sätt kriterierna för ett urfolk och har därmed en särställning bland landets minoriteter.

När tog Sverige över samerna?

Det skulle mer korrekt beskrivas som Sápmi, en benämning som avser såväl folket samerna, som samernas land och språk. Redan på 1300-talet etablerade svenska kronan inflytande över de nordliga delarna av det vi i dag betraktar som Sverige.

Share this post