Trendig

Vad bildas vid betastralning?

Vad bildas vid betastrålning?

Beta-strålning innebär att en atomkärna sönderfaller genom att avge en beta-partikel. Betastrålningen består av negativt laddade elektroner eller positivt laddade positroner som slungas ut från atomkärnan.

Vilka partiklar består gammastrålning av?

Gammastrålning är en form av elektromagnetisk strålning med hög energi. Gammastrålning är inte partiklar. Den består ju inte av bitar av atomkärnor, utan av energi i form av elektromagnetisk vågrörelse, precis som vanligt ljus, och radiovågor.

Vad är en Gammapartikel?

Gammastrålar bromsas inte, som alfa- eller betastrålar. De kan passera rakt igenom materia utan att göra någon skada alls, eller också absorberas de. Det beror på att gammapartiklar inte har någon elektrisk laddning, så de påverkas inte av laddningarna hos elektronerna eller kärnorna i atomerna.

Vad är en Gammafoton?

Då gammastrålning passerar genom materia kan denna joniseras på olika sätt, de tre vanligaste är: via fotoelektriska effekten, comptonspridning eller parbildning. Fotoelektrisk effekt: I detta fallet växelverkar en gammafoton med en elektron i materialet och gör att elektronen skjuts ut från atomen.

Vad bildas vid Betasönderfall?

Betasönderfall, även β-sönderfall, är inom kärnfysiken ett radioaktivt sönderfall som innebär att en atomkärna sönderfaller genom att avge en betapartikel, det vill säga en elektron eller positron. Som regel hamnar dotterkärnan i ett exciterat tillstånd och avger därför omgående gammastrålning.

Vilken räckvidd har gammastrålning?

Gammastrålning (γ): frigörs vid radioaktivt sönderfall. Strålningen består av elektromagnetisk vågor, har i princip oändlig räckvidd men avtar med djupet i materia, ju tätare ämne desto snabbare avtagande.

Hur stoppas gammastrålning?

Gammastrålning har längre räckvidd och större genomträng- ningsförmåga än alfa- och beta- strålning. Den stoppas av flera meter vatten, decimetertjock betong eller av bly.

https://www.youtube.com/watch?v=SuS09sAYAio

Share this post