Populära

Vad ar ett individuellt avtal?

Vad är ett individuellt avtal?

Så snart någon blir anställd finns det ett enskilt anställningsavtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Även om det inte finns uttalat och även om detta avtal inte är nedskrivet innehåller det många regler som bestäms av lagar och kollektivavtal.

Vad är skillnaden mellan kollektivavtal och anställningsavtal?

I anställningsavtalet står det ”uppsägningstid: 1 månad”, men enligt kollektivavtal (Almega) är uppsägningstiden för anställd 2 månader när man jobbat i 2-6 år.

Vad innebär ett kollektivavtal och hur skulle arbetsmarknaden se ut om det inte fanns några sådana avtal?

Kollektivavtal skapar stabilitet på arbetsmarknaden och ger färre konflikter. Under avtalstiden gäller så kallad fredsplikt, då får man inte vidta några stridsåtgärder (till exempel strejk och lockout).

Har företaget ett kollektivavtal med facket Varför är det så viktigt?

Med ett kollektivavtal på arbetsplatsen vet både arbetsgivare och anställda vilka regler som gäller. De anställda garanteras rimlig lön och villkor som är gemensamma för branschen. På så sätt kan företagen konkurrera på lika villkor utan risk att någon försöker förbättra lönsamheten genom dåliga anställningsvillkor.

Vad betyder avtalsperiod?

Den tidsperiod under vilken ett kollektivavtal löper.

Hur skulle arbetsmarknaden se ut utan kollektivavtal?

Men dessa förmåner är ett resultat av förhandlingar mellan parterna. Utan kollektivavtal skulle villkoren vara sämre. En grundförutsättning för bra kollektivavtal är att många människor väljer att bli medlemmar.

Måste man vara med i facket för att få kollektivavtal?

Kollektivavtal gäller för alla som arbetar inom avtalsområdet. Det gäller alltså även för den som inte är med i facket. Att det gäller alla är själva vitsen med ett gemensamt kollektivavtal. Med kollektivavtal får alla samma villkor och försäkringar.

Share this post