Frågor

Vad menas med gynekolog?

Vad menas med gynekolog?

– En gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnors underliv, graviditeter och förlossningar. – På ungdomsmottagningen träffar jag unga som har problem med underlivet och som har frågor kring sex och skydd mot graviditet. Ibland gör jag en gynekologisk undersökning.

Vad heter killarnas gynekolog?

Många vet inte ens att killars motsvarighet till gynekologi kallas andrologi. Men Ninna Hallberg har redan nått ut med kunskapen till många norrbottniska killar i skolan. – Jag har ju nästan alltid hundra procent närvaro.

Varför vill man bli gynekolog?

De uppenbara fördelarna med gyn är: Att endast och uteslutande få arbeta med kvinnor! Det låter konstigt men patientgruppen är trevlig och det vore underbart att få guida kvinnor mitt i livet i frågor som rör fertilitet, mens, klimakteriet, cellförändringar, barnafödande samt andra gyn-besvär.

Kan killar gå till barnmorska?

– Tjejerna kan vi hänvisa till barnmorskemottagningarna, men killarna kan vi inte hänvisa någonstans. Det finns ingenstans att gå när man har frågor utifrån sin egen sexualitet eller om man vill testa sig eller så. Det är inte lika självklart för en kille i 20-årsåldern att trava in på en barnmorskemottagning.

Kan man välja kvinnlig gynekolog?

Enligt Katarina Blomstrand accepterar de flesta patienter i slutänden också att de inte kan välja kön på sin läkare utan att det är den medicinska kompetensen som avgör. Någon urakut situation där en patient krävt att få en kvinnlig gynekolog har de ännu inte ställts inför på kvinnokliniken.

Kan man kräva att få en kvinnlig gynekolog?

Som patient har du inte enligt lag rätt att välja vilken läkare du vill ha. Men den nya patientlagen öppnar för att du som patient kan välja vart du vill ha din vård. Sara bad sin husläkare att skriva i remissen till kvinnokliniken att hon ville ha en kvinnlig gynekolog.

Vad kan en gynekolog se vid undersökning?

Först undersöks de yttre delarna Det är de delar du kan se utifrån: blygdläpparna, venusberget och klitoris ollon. Barnmorskan eller läkaren tittar först på de inre och yttre blygdläpparna, slidöppningen, klitoris och mellangården för att se om det finns till exempel hudförändringar, rodnader eller sår.

Share this post