Trendig

Vad ar akerfraken bra for?

Vad är åkerfräken bra för?

Åkerfräken är väldigt rik på kisel och lämpar sig väl för att stärka hår och naglar. Har du besvär av håravfall eller mjäll kan åkerfräken hjälpa. Man tillreder en infusion (starkt te), som man masserar in i hårbotten. Gärna morgon och kväll under några veckors tid.

Hur känner man igen åkerfräken?

Åkerfräken växer i hela landet och kan plockas vild eftersom vi har allemansrätt. Det gäller dock att plocka rätt art eftersom det finns giftiga släktingar som kärrfräken. Åkerfräken känns igen på att ”tänderna” på stjälken är kortare (=ofarliga) än den första noden på bladen.

Kan man äta fräken?

Och botanisterna Sofie Nordström och Carin Jarl-Sunesson berättar för Naturmorgons Elin Lemel att åkerfräken går att äta (smakar hasselnöt, fast lite bittrare…), går att borsta tänderna med, har använts mot allehanda krämpor och funkar också bra att putsa silver med eftersom den innehåller så mycket kisel.

Vad är kisel till för?

Kisel, eller Silica som det även kallas, är ett välbehövligt spårämne som genererar i en friskare hy, starkare naglar och ett bättre hår. Men kisel är även viktig för ledfunktionerna. Kisel är en viktig beståndsdel i elastin och kollagen – vilka hjälper till att bibehålla elasticiteten i hyn och i kroppen.

Hur blir man av med åkerfräken?

Att handrensa och gräva bort åkerfräken Om det är väldigt mycket åkerfräken kan du börja med att gräva landet med grävgrep och plocka bort alla underjordiska delar. Trots grävarbetet kommer det att finnas lite åkerfräken kvar på djupet, därför är det viktigt att du fortsätter att rensa gröna skott på ytan.

Hur ser fräken ut?

Beskrivning. Som alla fräkenväxter har åkerfräken långsträckta, mycket djupgående, knölbärande jordstammar, vilket gör åkerfräken mycket svårkontrollerad på odlade marker.

Vad har kisel för egenskaper?

Kisel har en grå, lyster färg och är mycket starkt men skört, ungefär som glas. Rent kisel är en halvledare som används i nästan alla transistorer, kretskort, processorer och solceller som tillverkas idag.

Share this post