Blogga

Vem regerade med Erik?

Vem regerade med Erik?

BLF om: Erik av Pommern Här kan du läsa om Erik av Pommern. Erik blev som barn adopterad av drottning Margareta och uppfostrades till hennes arvinge. Krönt till kung av Sverige och Danmark på ett allnordiskt möte i Kalmar 1397 regerade han tillsammans med Margareta fram till hennes död 1412, och därefter ensam.

Var en kung Erik?

Erik XIV (1533-1577) var äldste sonen till Gustav Vasa och Katarina av Sachsen-Lauenburg. Erik var Sveriges kung 1560-1568 och en typisk renässansfurste – politiskt handlingskraftig och samtidigt kulturellt intresserad.

Vilka två saker ville Johan III göra medan han var kung?

Han arbetade för närmare relationer till Polen, vars tron han lyckades säkra för sin son och tronarvinge Sigismund. Johan III var intresserad av religion och kultur.

Vad hände år 1560?

September. 29 september – Gustav Vasa dör och därmed blir hans äldste son Erik XIV kung av Sverige, varvid Laurentius Petri Gothus blir hovpredikant och Jöran Persson blir kungens mest betrodde sekreterare med kontroll över förläningsväsendet och stort inflytande över ämbetstillsättningar.

Erik var vidare halvbror till Johan III och Karl IX samt farbror till Sigismund och Gustav II Adolf….Erik XIV[redigera | redigera wikitext]

Erik XIV
Regeringstid 29 september 1560–29 september 1568 (8 år och 0 dagar)
Kröning 29 juni 1561 i Uppsala domkyrka
Företrädare Gustav Vasa
Efterträdare Johan III

Vem gifte Erik XIV med?

Gifte sig med Karin Månsdotter Av lika stor, eller ännu större, vikt för Erik XIV:s historia är en annan händelse på sommaren 1567. Den 13 juli vigde ärkebiskopen Laurentius Petri kungen och Karin Månsdotter till äkta makar.

Varför valde kung Erik att kalla sig XIV?

Erik XIV (av Vasaätten) föddes på Stockholms slott den 13 december 1533 som äldsta son till Gustav Vasa (37) och Katarina av Sachsen-Lauenburg (20). Erik var bror till Johan III och Karl IX, farbror till Sigismund och Gustav II Adolf….Erik XIV.

Levde: 1533-1577 (43 år)
Mor: Katarina av Sachsen-Lauenburg (1513-1535)

När regerade Erik den fjortonde?

Share this post