Frågor

Vilken stil anvande Leonardo da Vinci?

Vilken stil använde Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci föddes 15 april 1452 i Toscana stad i området Vinci nära Florens i Italien, som oäkta son till notarien Ser Piero da Vinci….Leonardo da Vinci.

Levde: 1452-1519 (67 år)
Titel: Konstnär, målare, bildhuggare, mekaniker m.m.
Epok/stil: Högrenässans
Far: Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci

Vem var Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci (1452–1519) var ett italienskt mångsidigt geni som anses som den sanna formen av en ”renässansman” och han uppvisade stor kunskap inom ett stort antal studieområden, både inom bl.a. konst, arkitektur och anatomi. Han är mest känd för sina målningar, som till exempel Mona Lisa och Nattvarden, men han är också en erkänd

Var Leonardo da Vinci universalgeni?

Leonardo di ser Piero da Vinci ( italienska: [leoˈnardo da vˈvintʃi] ( lyssna), född 15 april 1452 i Anchiano nära samhället Vinci i Toscana, död 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike, var ett italienskt universalgeni.

När föddes Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci föddes 15 april 1452 i Toscana stad i området Vinci nära Florens i Italien, som oäkta son till notarien Ser Piero da Vinci. Hans mors namn ska ha varit Caterina di Meo Lippi och var en bondflicka ’av gott blod’ och ska ha varit femton år gammal. Dessa uppgifter är dock lite osäkra.

Det man främst förknippar Leonardo med, är nog målningen Mona Lisa och fresken Nattvarden. Leonardo ses som en av renässansens mest betydelsefulla karaktärer då han betraktades som mästare inom ett flertal konstformer, såsom konstnär, arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker och filosof…

Vilken berömd konstnär framställer den idealiska manskroppen genom teckningen den vitruvianske mannen?

Den Vitruvianske mannen är en bild av Leonardo da Vinci från ca 1492. Teckningen föreställer en naken mansfigur med ideala proportioner och kroppen i två positioner lagda ovanpå varandra. Manskroppen har utsträckta armar och ben och är inskriven i en cirkel och i en kvadrat.

Share this post