Blogga

Vad liknar midsommarstangen?

Vad liknar midsommarstången?

Midsommarstångens utseende har inte alltid varit som den ser ut idag – ett kors med en cirkel på varje arm. Istället har det många olika, lokala variationer. Det är först förra århundradet som vi fått en midsommarstång som med viss fantasi kan liknas vid en upp och ned vänd fallos.

Vad står majstången för?

Ordet majstång kommer av traditionen att fira våren genom att löva sina hem. Det skedde särskilt under en fornnordisk vårfest med inhemska anor som firades den 1 maj. På sina håll restes då även en majstång.

Var kommer ordet majstång från?

Ordet majstång (midsommarstång) hänger samman med verbet maja som betyder pryda. Bruket att maja eller pryda förstukvistar och kyrkportar med löv är en gammal sed. Bruket att resa majstänger har troligtvis spridits från städerna till landsbygden.

Hur man gör en midsommarstång?

Stommen– Två stadiga pålar. Vill du vara traditionell ska det vara gran och den längsta av de två ska vara 34 alnar (drygt 2 meter) den andra hälften så lång. Men du vet bäst hur stor stång som passar ditt firande. Björk fungerar annars utmärkt, då kan du också kvista av den och använda riset till att klä stången.

Vad ska en midsommarstång föreställa?

En spridd föreställning är att midsommarstången representerar en fallossymbol och en kvarleva av uråldrig fruktbarhetsdyrkan. Visserligen finns fruktbarhet som ett tema i form av lövning och en förhoppning om god sådd, växtlighet och sedan skörd.

Vad ska midsommarstången symbolisera?

Vad gör du på midsommar?

I dag firas midsommar med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis. Dessa inslag upplevs nog som gamla, men i ett längre perspektiv är de inte det. Majstången kom antagligen hit efter tyska förebilder på 1400- eller 1500-talet.

Varför firar vi midsommar i Sverige?

Anledningen till varför vi firar midsommar bottnar som mycket annat i kristendomen och firandet till minne av Johannes Döparen. Redan på 300-talet började den kristna kyrkan fira Johannes Döparens dag den 24 juni vilket beror på att han ska ha fötts ett halvår före Jesus.

Vad ska man äta på midsommar?

Klassisk midsommarmat är matjessill, gräddfil och färskpotatis. Lagrad ost, smör och knäckebröd samt nubbe för de som önskar hör också till. Sen avslutas allt förslagsvis med jordgubbstårta. Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter.

Varför har man en midsommarstång?

Hur hög är en midsommarstång?

En traditionell midsommarstång brukar vara en bit över 20 meter, ungefär lika hög som en gran. Det kanske är lite i överkant för en vanlig trädgård. Men hur hög stång du vill ha är en smaksak som du naturligtvis bestämmer själv. Tänk bara på att ni ska orka resa stången när den är klar.

Share this post