Populära

Vad ar en stressfraktur?

Vad är en stressfraktur?

En stressfraktur, eller utmattningsfraktur, uppstår inte som följd av en akut skada men som resultat av överbelastning. Benet ifråga utsätts för tänjningar och böjningar under en längre tid och bryts till sist, på samma sätt som en metallstav kan brytas efter upprepade böjningar fram och tillbaka.

Vad är olika typer av frakturer?

Olika typer av frakturer. Om en fraktur är sluten så täcks benbrottet av hud eller andra mjukdelar. Om frakturen är öppen sticker det brutna benet ut genom huden. Intraartikulär kallas den fraktur som går in i en led. Komminut kallas det om benet har splittrats i flera småfragment och kompressionsfraktur om skelettdelen har tryckts ihop.

Vad är intraartikulär fraktur?

Intraartikulär kallas den fraktur som går in i en led. Komminut kallas det om benet har splittrats i flera småfragment och kompressionsfraktur om skelettdelen har tryckts ihop. Stressfraktur kallas det om en långvarig upprepad påfrestning på ett ben uppstår.

Vad är marschfraktur?

svensk engelsk. Stressfraktur, utmattningsfraktur, eller marschfraktur uppstår när skelettet överbelastas vid upprepade tillfällen (en så kallad förslitningsskada ). Skadan drabbar främst underben och mellanfotsben.

Vad innebär en enkel fraktur på röntgen?

En sådan skada syns inte alltid på röntgen. En enkel fraktur betyder att benet är brutet och att det finns två frakturfragment. Vid ett komplicerat benbrott finns en splittrad yta med fler benbitar. Huden och underliggande vävnader kan vara skadade såväl vid ett enkelt benbrott som vid ett komplicerat.

Stressfrakturer är en mycket vanlig idrottsskada, särskilt bland de som löptränar mycket. Skadan drabbar även till exempel gymnaster, balettdansare och motionslöpare. Stressfrakturer är också vanligt bland de som utövar aerobics och liknande träningsformer.

Share this post