Frågor

Vad ar Varmeflodestathet?

Vad är Värmeflödestäthet?

Värmeflödestäthet är värmetransporten som sker genom en ytenhet. (W/kvadratmeter). Jämför med värmeflöde: W/tidsenhet.

Vad beror enskilda Värmeöverföringskoefficienten på?

Då värmeöverföringen sker från en fast vägg till en vätska eller gas sker denna genom konvektion. Större delen av temperaturändringen sker i ett tunt skikt närmast väggen. Hur tunt detta skikt är beror av ett flertal faktorer till exempel vätskans/gasens egenskaper, väggens form, ytegenskaper, ytmaterial med mera.

Vad menas med konvektion när det gäller värmeöverföring?

Värmen sprids runt i rummet eftersom luften rör sig. Det här sättet att överföra värme kallas TERMISK KONVEKTION. Värme rör sig genom konvektion i gaser, som luft och ånga, eller vätskor, till exempel i vatten.

Vad är Egenkonvektion?

Konvektion. Det finns två typer av konvektion, egenkonvektion och påtvingad konvektion. Egenkonvektion (naturliga luftrörelser) kan uppstå i gaser och vätskor när dessa utsätts för en temperaturskillnad. Eftersom varm luft (gas) är lättare än kall så stiger den varma luften.

Hur räknar man porositet?

Porositeten i ett material beräknas utifrån följande matematiska samband: Porositet = 1 – (densitet/kompaktdensitet) eller: P = 1 – (ρ/ρk) Porerna i ett material har betydelse för materialets hållfasthet, densitet, värmeisoleringsförmåga och förmågan att transportera till exempel vatten.

Vad menas med Värmetransmission?

Värmetransmission, betyder att värme överförs mellan en varm till en kall kropp vilket kan ske på olika sätt.

Hur uppkommer konvektion?

Konvektion är rörelse av luft som orsakas av temperaturskillnader i ett rum. Luftrörelserna beror på skillnader i luftens densitet vid olika temperaturer.

Vad innebär porositet?

Med jordens porositet menas porvolymens andel av den totala jordvolymen. Det är alltså hålrummens andel av den totala volymen.

Share this post