Blogga

Vad ar nyckelhal?

Vad är nyckelhål?

Det som förenar mat med Nyckelhålet är att den är ett nyttigare val i just sin livsmedelsgrupp. För att ett företag ska få märka mat med Nyckelhålet ska maten uppfylla vissa regler. Reglerna, som också kallas kriterier, handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.

Vad krävs för att få nyckelhålsmärkning?

Reglerna handlar om salt, socker, fibrer, fullkorn och fett….Vad krävs för att mat ska få märkas med Nyckelhålet?

  • Sötningsmedel får inte ingå.
  • De får innehålla högst två procent industriellt framställda transfetter.
  • Växtsteroler och liknande får inte ingå (läs om växtsteroler längst ned på sidan om fett).

Vad är skillnaden mellan vanliga och pannkakor?

En skillnad från vanliga pannkakor är att det ingår bakpulver i smeten, vilket gör att pannkakan jäser under gräddningen och blir tjockare. Dessutom görs de mindre än vanliga pannkakor, endast ca 12 centimeter i diameter. I USA serveras ibland små korvar eller ägg och bacon till pannkakorna.

Hur gör man tunna pannkakor?

Pannkakor – grundsmet. Gör traditionella tunna pannkakor genom att blanda mjöl, mjölk och ägg och lite salt till en jämn smet. Stek smeten till tunna och smarriga pannkakor och servera med en söt sylt.

Hur kan man göra amerikanska pannkakor?

Amerikanska pannkakor är tjocka plättar som tillagas på mindre än en halvtimme. Pudra pannkakorna med florsocker och toppa med kolakräm, kanelkeso eller något annat smarrigt.

Hur gör man pannkakor i stekpanna?

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stek- eller pannkakspanna. Servera med sylt, bär eller frukt.

Varför väljer vi nyckelhålsmärkta produkter?

Syftet med märkningen Nyckelhålet är att hjälpa dig som konsument att göra hälsosamma matval.

Varför är det viktigt att få i sig mejeriprodukter?

Mycket näring Mjölk innehåller protein, mineraler och vitaminer. Mjölk och ost är våra viktigaste kalciumkällor, och ger oss även fosfor, vitamin B12 och riboflavin. Mjölk är berikat med vitamin D, som många svenskar får i sig för lite av. Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk.

Share this post