Ny

Vad var reformationen Varfor skedde den och vad ledde den till?

Vad var reformationen Varför skedde den och vad ledde den till?

Kyrkans makt bryts Luthers idéer spreds snart även utanför det tyska riket där de på många ställen fick stor genomslagskraft. I flera av Nordeuropas länder utnyttjades Luthers kritik mot den katolska kyrkan av kungar som lät reformera sina länders kyrkor efter de nya idéerna – därav namnet reformationen.

Vad berodde reformationen på?

Hur kunde reformationen få sådan spridning som den fick? Det berodde på en blandning av religiösa, politiska, sociala och ekonomiska faktorer. Olika åsikter om lärans egentliga innehåll splittrade kyrkan i bittra lärostrider.

Vad blev resultatet av reformationen?

Reformationen banade väg för åtskillnaden mellan kyrka och stat och fick långtgående konsekvenser för statsbildning, politik, uppfostran, utbildning och individens roll i samhället. Med reformationen blev kristendomen till en angelägenhet mellan Gud och individen – inte mellan individen och kyrkan.

Hur påverkades samhället av protestantismen?

Det gäller både för den katolska och den protestantiska kyrkan. Reformationen ledde till att den västliga kristna kyrkan splittrades. För individens del innebar den en frigörelse från religiösa auktoriteter. Politiskt innebar den i de flesta europeiska länder en upplösning av det medeltida sakrala samhället.

Vilket år startade reformationen?

År 1524 bröt Gustav Vasa alla svenska förbindelser med påven. Han gjorde sig till kyrkans överhuvud och började själv utnämna biskopar. Den svenska kyrkans frigörelse från Rom kallas reformationen.

Hur har kristendomen utvecklats i Sverige sedan reformationen?

I Sverige innebar reformationen en övergång från den katolska kyrkan till den lutherska. Katolsk kristendom ersattes med den protestantiska, som utformats av Martin Luther i Tyskland och förts till Sverige av bland andra Olaus Petri. Nu var det kungen och inte längre påven i Rom som bestämde över den svenska kyrkan.

Share this post