Frågor

Vad ingar i ansvaret som stodperson?

Vad ingår i ansvaret som stödperson?

Om uppdraget Stödpersonen ska vara en medmänsklig kontakt för patienten som står helt fri från vården; och blir som en ”länk” mellan patienten och samhället. Uppdraget handlar oftast om att lyssna, prata och umgås. Stödpersonen har rätt att besöka patienten vid vårdinrättningen.

Vad krävs för att bli kontaktperson?

Ansök om att få kontaktperson Du som vill ha en kontaktperson ska kontakta en biståndshandläggare eller göra en skriftlig ansökan. Utifrån din ansökan gör biståndshandläggare en utredning av din situation och dina behov och bedömer sedan om du har rätt till en kontaktperson.

Vad menas med stödperson?

En stödperson är en medmänniska som hjälper till och stöttar i sociala och personliga frågor och som har tystnadsplikt. Stödpersonen kan vara med vid förhandlingar i Förvaltningsrätten.

Vad innebär det att vara kontaktman inom psykiatrin?

Kontaktperson (enligt 9 § p. En kontaktperson enligt LSS ska vara en medmänniska vars viktigaste uppgift är att hjälpa till att bryta den enskildes isolering. En kontaktperson enligt LSS behöver inte någon särskild yrkeskom- petens.

Varför finns rollen som stödperson?

Stödpersonen kan få en djup kontakt och ha en stor kunskap patienten. Verksamheten är oerhört viktig då dessa personer ofta vårdas under en lång tid och sällan har så mycket kontakt med samhället utanför vårdinrättningen. I många fall saknas både vän- och anhörigkontakter.

Hur blir man en stödperson?

Det finns inga krav på en särskild utbildning för att bli stödperson. Man bör dock ha en stabil situation och ha intresse för att hjälpa en annan människa. Patientnämndens handläggare bedömer din lämplighet för uppdraget, detta sker ofta genom intervju och referenstagning.

Vad har en kontaktperson för arbetsuppgifter?

Som kontaktperson träffar du barnet regelbundet för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans. Socialtjänsten kan bedöma att ett barn behöver stöd i sin vardag. Det kan till exempel handla om att barnet behöver aktiveras på sin fritid eller få hjälp med skolarbete.

Vad händer när man åker in till psykakuten?

Det här händer vid ditt besök Du får visa legitimation och frikort om du har ett sådant. Efter att du har blivit registrerad får du prata med någon personal och berätta varför du har kommit hit och vad du behöver hjälp med. Du får sedan träffa en läkare som gör en bedömning av vilken vård du behöver.

När kan man lägga in sig på psyket?

Så kort tid som möjligt utan allt för stor risk för att det ska gå illa. Vill man bli utskriven får man oftast det, om man inte uppfyller kriterierna för tvångsvård. Om personal och läkare anser att man inte längre bör vara inlagd kommer de förmodligen skriva ut även om patienten vill stanna.

Vad gör en kontaktperson inom LSS?

En kontaktperson enligt LSS är en person som ska stödja den enskilde att kunna delta i samhällslivet. Syftet är att underlätta för personen att få ett mer aktivt och socialt liv och bryta isolering.

Vad innebär det att vara stödperson på ett boende?

Kontaktperson är en insats som regleras av socialtjänstlagen. Att ha en kontaktperson är frivilligt och innebär ett stöd för den enskilde. Kontaktpersonens uppdrag kan se olika ut, allt styrs av den enskildes behov. Stödet kan vara av praktisk art men oftast handlar det om ett personligt stöd.

Share this post