Ny

Vilka anvandningsomraden har Crispr-Cas9 idag?

Vilka användningsområden har Crispr-Cas9 idag?

3.1.2.2 Genteknikens användningsområden Genteknik som verktyg för genmodifiering används idag inom många olika områden såsom växtförädling, medicin, forskning, industri och energiproduktion.

Hur fungerar CRISPR funktion?

En genomredigeringsteknik som bland annat kan användas för att skapa riktade mutationer i arvsmassan. Kallas populärt för gensax. Förkortningen CRISPR står för Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats.

Förutom nya medicinska behandlingar förutspås den nya tekniken också få stor betydelse för livsmedelsindustrin. Ett annat användningsområde är inom forskning på försöksdjur. — I dag används ofta så kallade transgena djurmodeller, alltså djur där man gjort vissa genetiska förändringar, säger Charpentier.

Vilken funktion har Gensaxen Crispr-Cas9?

Att geneditera med CRISPR-Cas9 innebär att det på ett väldigt exakt sätt går att hitta gener, och ta bort eller lägga till delar i levande organismers DNA. En del av komplexet – enzymet Cas9 – är själva ”saxen” som klipper DNA och en annan del – RNA – fungerar som ”adresslapp” och gör att klippet sker på rätt ställe.

Hur används genteknik inom medicin?

Gentekniken används i framställandet av läkemedel och vacciner. Den har också medfört, att man redan på fosterstadiet kan avläsa ärftliga sjukdomar (och även andra anlag såsom ögonfärg, kroppsbyggnad m m). Genom så kallad genterapi försöker man också reparera och ersätta ”felaktiga” gener.

Vad gör man med Gensaxen?

Den första gensaxen som började användas kallas Crispr/Cas9. Med den är det möjligt att inaktivera eller byta ut gener eller precist korrigera enstaka bokstäver i den genetiska koden, ungefär som när vi ändrar felstavningar i ett ordbehandlingsprogram.

Vad används Gensaxen till?

Nobelpriset i kemi går till Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna för upptäckten av gensaxen CRISPR/Cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer.

Vad är bra och dåligt med modern genteknik?

– Få in nya näringsämnen. Genom att t ex klona in en gen som uttrycker produktion av B-vitamin i en gurka kan man få gurkor som innehåller vitaminet. Nackdelar: – Svårt att kontrollera pollen från transformerade växter och därmed kan den ekologiska balansen störas.

https://www.youtube.com/watch?v=VlbGQiB83-Y

Share this post