Ny

Hur skapas en stjarna?

Hur skapas en stjärna?

En stjärna börjar som ett kollapsande moln av materia som består av väte, helium och små mängder av tyngre ämnen. När kärnan är tillräckligt tät, börjar vätet att fusioneras till helium. Den återstående delen av stjärnans inre för bort energin från kärnan genom en kombination av strålnings- och konvektiva processer.

Hur går det till när stjärnor föds?

Inuti nebulosorna bildas mindre gasklot som dras samman av gravitation. Först är dessa klot kalla, men blir varmare ju mer de dras ihop. All gas blir nämligen hetare ju mer man trycker ihop den. Till slut blir gaskloten så varma att det uppstår kärnreaktioner inuti dem, och på så sätt föds en stjärna.

Vad är en stjärna gjord av?

Stjärnor består främst av väte och helium, och de föds i moln av damm och gas. En stjärna uppstår när det finns en större gravitation än vanligtvis i molnet, vilket gradvis ökar ämnenas densitet. Den högre densiteten resulterar också i högre temperaturer och högre tryck.

Vad bildas när en stjärna dör?

När stjärnan kollapsar släpper den ut en väldig massa energi. Energin används till att skapa kärnreaktioner på ämnena utanför kärnan. Till sist sprängs stjärnan i en supernovaexplosion, (läs mer om det längre ner) finns bara de innersta delarna på stjärnan kvar. Dessa slutar som en neutronstjärna eller ett svart hål.

Vad utlöser en supernova?

Så uppstår en supernova När en stjärna på minst åtta gånger solens massa har förbrukat allt sitt väte, bränner stjärnan upp sin egen kärna tills den kollapsar under sin egen vikt och exploderar som en supernova.

Det är inte med säkerhet känt hur planeter skapas. Den förhärskande teorin är att planeter uppkommer i samband med att solen de kretsar runt bildas. En stjärna bildas, när jättelika instabila gas och stoftmoln genom sin egen gravitation drar sig samman, komprimeras och bildar en protostjärna.

Hur räknas en himlakropp som stjärna?

En planet är en himlakropp som rör sig i en omloppsbana runt en stjärna, har tillräckligt stor massa för att vara nästintill rund, och dominerar sin omgivning. Om massan är så stor att kärnfusion sker, så räknas himlakroppen dock som stjärna och inte planet.

Vad gör den nytända stjärnan?

Solvinden som uppstått av den nytända stjärnan blåser bort det mesta av gasen från solsystemets inre delar. Resultatet blir att de inre planeterna Merkurius, Venus, jorden och Mars är små och steniga utan speciellt mycket gas eller vätska, medan de yttre Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus är stora gasplaneter.

Share this post